Најновије вести

НВО Косова у писму америчком Сенату траже Резолуцију о оправданости рата ОВК

Организације цивилног друштва на Косову затражиле су од америчког Сената да гласа за Резолуцију којом ће се потврдити да је рат на Косову био борба за слободу, преноси Репортери.

У захтеву председавајуц́ем Одбора за спољне односе Сената, Џејмсу Ричу, као и члановима тог одбора, 18 косовских организација цивилног друштва каже да су забринути због “непријатељских и злонамерних напора Русије и Србије” да осујете праведни рат за слободу ОВК и међународне војне интервенције коју су предводиле САД.
“Русија и Србија које имају за циљ да прикрују геноцид који је Србија починила на Косову током 1998-1999. године,па вас љубазно молимо да гласате за резолуцију Сената о признавању бораца за слободу у рату. Косово има неотуђива права на слободу и демократију”, наводи се у писму Сенату.
Како се наводи у писменом захтеву током последње две деценије, многи су сведоци злочина које су починили Срби.
Организације цивилног друштва на Косову сматрају и да је Србију оснажила међународна амнестија и недостатак санкција за њено понашање, суочена са збуњеном Европском унијом и недостатком америчких акција да подрже дипломатски притисак .
“Злонамерне акције и напори Русије да јасно ставе до знања да ниједан међународни сукоб не може бити решен без помирења и испуњења њихових политичких интереса прате и велика улагања Србије у стварање конфузије и нестабилности на Косову. Кампање, промоција и избор ратних злочинаца на високе положаје и кампање које оптужују ОВК и НАТО за ратне злочине само су неки од злонамерних инструмената Србије”, наводи се у писменом захтеву америчком Сенату.
У писму се додаје и да је “најновији и најгрознији пример агресије не само на Косово, вец́ и на Сједињене Државе, конференција за штампу председника Србије Александра Вучиц́а и руског министра спољних послова Срегеја Лаврова 18. јуна на којој је упозорено да било какав договор постигнут између Косова и Србије у Вашингтону треба прво да одобри Русија”.
НВО на Косову су се осврнуле и на недавно подигнуте оптужнице против косовског председника ХашимаТачија и лидера ДПК Кадрија Весељија.
“Специјални суд је постао само додатно средство заједничке руско-српске кампање за фалсификовање историјских чоњеница и дисквалификацију америчких напора да постигну коначни мировни споразум између Србије и Косова. Неправедно, Специјализована вец́а су створена као резултат руске кампање за поновну истрагу навода за које су лидери ОВК вец́ ослобођени након небројених оптужница и судских случајева “, наводи се у писму.

Подели на: