Најновије вести

О учешћу на избору после консултација у Београду

Косовски председник Хашим Тачи расписао је ванредне изборе за председнике општина у северној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану. Одлуку о учешћу на изборима донећемо после консултација са председником Србије, каже за РТС потпредседник Српске листе Игор Симић.

 

Председници четири општине на северу Косова из редова Српске листе, у новембру су поднели оставке након што је косовска влада увела таксу од 100 одсто на српске производе.Из Српске листе је јуче кратко саопштено да ће наставити да се боре за интерес српског народа на Косову.

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже за РТС да они нису класична политичка организација већ “стожер опстанка и борбе за националне интересе Срба на Косову и Метохији”.

Подсећа да је Српска листа одлуку о учешћу на изборима увек доносила после консултација са Владом и председником Републике Србије.

“Тако да ћемо и овог пута имати консултације са председником Александром Вучићем и донети одлуку која ће, пре свега, бити у интересу српског народа који живи на Косову и Метохији”, истиче Симић.

Хашим Тачи је рекао да је одлуку о расписивању избора донео после разговора са представницима политичких партија. Међутим, Симић напомиње да Српска листа већ дуже време нема контакте са властима у Приштини које су, како каже, подршку нашли у “својим приватним Србима”.

“Одговор Албанаца на јединство Срба на Косову и Метохији је покушај да пронађу оне којима је лични интерес испред националног и са којима је много лакше ‘разговарати'”, оцењује Симић.

Тачијеву одлуку да распише изборе у Српској листи оцењују као још једну провокацију. Ипак, нису изненађени јер, како каже Симић, после свега што се десило у последњих годину дана, “Србе на КиМ мало шта може да изненади”.

Наводи да Српска листа има више од 90 одсто подршке српског народа на Косову и Метохији и самим тим велику одговорност приликом доношења одлука.

“Чињеница је да ћемо се, као и увек до сада, руководити интересима обичних људи, грађана који овде живе. Али, морам да напоменем да у овој ситуцији, када имамо различита политичка превирања, одговорност није само према Србима који овде живе већ према целокупном српском народу”, истиче Симић.

Централна изборна комисија почела је организацију ванредних избора. Предизборна кампања почиње 13. и завршава се 17. маја. Пријављивање политичких субјеката и кандидата почиње данас и завршиће се 18. априла.

Подели на: