Сведок и тумач укупног животног пулсирања на КиМ

У организацији православне црквене општине „Кнез Лазар“ из Прага и оца Срђана Јаблановића, уз мелодије народних косовских песама у извођењу Јефимије и Анастасије Ђиновић у просторијама Дома народних мањина, 17. априла 2019. године одржано је вече „Јединства“, јединог српског листа на Косову и Метохији.

 

Као организатор и модератор представљања „Јединства“ у Прагу у надахнутом говору протојереј Срђан Јаблановић, иначе бивши новинар “„Јединства“, са емоцијама је говорио о листу „Јединство“ и својим бившим колегама. Подсећајући се на „Јединство“ он је казао да му је још тада као новинару „Јединства“ Господ одредио пут у духовност.

Директор Светозар Влаховић говорио је о значају „Јединства“ свих 75 година за српски народ на КиМ осврћући се на седамдесете године прошлог века када је „Јединство“ прво указивало на притиске и сепаратистички покрет Албанаца, са намером да протерају Србе са КиМ и створе такозвану „велику Албанију“ на српском етничком простору.

Он је казао да „Јединство“ негује српски језик и ћирилично писмо и чува идентитет српског национа на простору Косова и Метохије.

Директор Влаховић је истакао да му је посебно дтраго што обележавање 75. година креће из Прага на иницијативу и организацију бившег новинара нашег листа а сада протојереја Срђана Јаблановића, свештеника цркве Успења Пресвете Богородице у Прагу.

Одговорна уредница „Јединства“ Рада Комазец је подсетила да поред овогодишњег обележавања 75 година постојања, лист обележава и 20 година од изгона из Приштине, заједно са 40 хиљада Срба и 20 година од киднаповања новинара листа „Јединство“ Љубомира Кнежевића.

Она је нагласила да је „Јединство“ истинити сведок и тумач историје:
„Не може се избећи потреба да се не помене да лист „Јединство“ није био само информатор, он је увелико био и остао сведок и тумач укупног животног пулсирања на Косову и Метохији. У „Јединству“ су данас као и јуче истинито и трајно записана и објашњена сва драматична превирања на турбулентним просторима Косова и Метохије“.

Рада Комазец је велики део свог излагања о листу „Јединство“ посветила данашњем тешком стању за лист и српски народ који је обесправљен на простору КиМ истичући да је то данас једини народ у Европи коме је забрањена штампа на сопственом језику.

„Јединство“ се данас у демократској и напредној Европи као и првих дана свог настанка 1944. године дистрибуира илегално и бори за опстанак на косовско-метохијском простору као и народ којем служи“.
Уз појашњење да су Албанци узурпирали штампарију листа „Јединства“ у Приштини као и целокупну покретну и непокретну имовину, Комазец је казала да се увођење антицивилизацијских такси на робу из централне Србије од стране власти у Приштини односи и на штампу и књиге, те да су приморани да путељцима и козјим стазама допремају новину до српских домова на Косову и Метохији.

„Иако је слобода штампе темељ демократије а право на информисање на матерњем језику једно од основних људских права, Приштина без икаквих последица крши поменута права Срба као и све конвенције које гарантују право српског народа да се информише на сопственом језику“, истакла је уредница „Јединства“ Рада Комазец.

Она је рекла да поред листа „Јединство“ истоимена издавачка кућа издаје и часопис за културу и књижевност „Стремљења“ као и друге литерарне публикације.

Радослав Златановић, осврнуо се на прве дане свог рада у „Јединству“, настанку часописа „Стремљења“ и песничких сусрета „Лазар Вучковић“ наглашавајући да данас немамо ни једног познатог књижевника, песника, прозног писца, или другог културног ствараоца који није прошао кроз „Јединство“.

„То је била и остала својеврсна Матица српска на простору Косова и Метохије која уистину дели судбину свога народа од првих дана настанка до данас“, рекао је Златановић и казивао стихове своје најновије песме.
Ранко Ђиновић, песник родољубивих и љубавних стихова говорио је о својим почецима у часопису „Стремљења“, истакавши да је он песник „Јединства“ те да му је част да може заједно са „Јединством“ промовисати издања и уносити радост у српске домове на КиМ, који је за крај казивао стихове својих песама.

Ђакон Александар Луканич пренео је благослов архиепископа Прашког и чешких земаља господина Михаила рекавши: „Косово и Метохија је вечита рана која не може да зацели. Нешто слично су доживели Чеси у бици на Белој Гори где су 300 година хтели Чехе да понемче. А књиге, часописи и култура су одржали Чехе. Јер, све док трају књиге и информисање на српском језику неће бити могуће потиснути Србе са тог простора, истакао је ђакон Александар Луканич.

Програм су употпунили Српско културно друштво „Радост“ из Прага, а поред великог броја Срба који живе и раде у прагу, промоцији листа „Јединство“ присустовала је конзул Републике Србије у Прагу Алексадра Јовановић.
Иначе, учесници обележавања ове годишњице посетили су и Амбасаду Републике Србије у Прагу.
Ј. Ђ.

Подели на: