Најновије вести

Обележавање 8 В аутокефалности СПЦ настављено у Пећкој патријаршији

Посетом српских архијереја Пећкој патријаршији, настављено је обележавање осам векова аутокефалности Српске православне цркве. Међу окупљенима нема српског патријарха Иринеја.

 

Осим владике дабро-босанског Хризостома, нико од чланова Синода Српске православне цркве није дошао јуче у манастир Пећка патријаршија у наставку обележавања осам векова аутокефалности српске цркве. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оправдава изостанак патријарха српског Иринеја годинама и здравственим стањем.

„Ово је осамстогодишњи сабор наше цркве на челу са његовом светошћу нашим патријархом Иринејем, наследником Св. Саве. Овај сабор је почео у Жичи. Његова светост је у годинама, тако да ипак није могао да дође, али већина архијереја је овде, међу њима и епископ рашко-призренски који је, ето, главни овде на распетом Косову“, изјавио је митрополит Амфилохије за Радио Гораждевац.

Митрополит Амфилохије се не слаже са одлуком Синода да орден Св. Саве додели председнику Србије Александру Вучићу. Наглашава да се велики број архијереја не слаже са том одлуком, али да ће је испоштовати.

„Што се мене лично тиче, а верујем и један добар део наших архијереја нису тиме задовољни. Није била ово и прилика за тако нешто. Овде је присутно било и остало оно што обједињује и сједињује и цркву и народ. Господин Вучић он је председник, наравно привремени, као и сви председници Србије и то је за поштовање за оне који су га изабрали, али он није председник српског народа у свету. Црква је не само србијанска црква, она је жижа свеукупног нашег народа у читавом свету. Према томе, Сабор као такав не може да се оријентише партијски, са поштовањем према свима и свакоме“, изјавио је митрополит Амфилохије.

Митрополит је потврдио да је један добар део епископа затражио да заседа ванредни сабор Српске православне цркве.

„Један добар део епископа је предложио да у склопу са овим осамстогодишњим, буде и један јесењи сабор који би био посвећен просвети. Е сада, од тада до данас има још пуно животних тема, које су управо за сабор и један број епископа је управо и предложио. Видећемо како ће то бити, јер за време обележавања 750 година (аутокефалности), за време блаженог патријарха Германа је био ванредни сабор, па зашто не би и сада био“, рекао је Амфилохије.

Света архијерејска литургија биће служена данас у манастиру Пећка патријаршија.

Подели на: