Најновије вести

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Полагањем венаца и одавањем почасти страдалима у Првом светском рату обележава се Дан примирја у Првом светском рату.

 

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић положио је венац на Француском војном гробљу у склопу обележавања Дана примирја.

У пратњи Дачића били су француски и немачки амбасадори у Србији Жан-Луј Фалкони, Томас Шиб, заменик градоначелника Београда Горан Весић и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић.

Фалкони је навео и да је Србија платила високу цену током Првог светског рата и да је претрпела велике губитке, а да данас доприноси међународној безбедности учествујући у операцијама у очувању мира.

“Ми то не заборављамо”, поручио је амбасадор Француске.

Пре почетка полагања венаца, интониране су химне Француске и Србије, али и песма “Креће се лађа Француска”.

Венце и цвеће на Спомен костурницу браниоцима Београда положили министар за рад Зоран Ђорђевић и представници војске дипломатског кора, а одржан је и пригодан уметнички програм.

Министар Ђорђевић рекао је да је рат највеће зло и подсетио да је у Првом светском рату у Србији погинуло између 1,1 и 1,3 милиона људи.

“Данас одајемо почаст онима који су дали животе за слободу наше Србије”, нагласио је Ђорђевић.

Поручио је да је важно сетити се да се Србија “увек борила на правој страни и да ће се увек борити на правој страни”.

Почаст погинулима за слободу отаџбине код Споменика незнаном јунаку на Авали одао је генерални секретар председника Никола Селаковић.

У спомен-књигу Селаковић је уписао: “Голгота Великог рата и ваша победа у њему постали су незаобилазан део српског духа, идентитета и система вредности, као и најсветији пример пожртвовања и љубави према отаџбини. Данас када се Србија уздиже, гради и јача, ваш пример јој удахњује нову снагу и веру у себе. Вечна вам слава бесмртни јунаци”.

У четири општине на северу Космета јутрос су осванули билборди и плакате са којих је, у знак Дана примирја, упућена захвалност за милион и 300 хиљада Срба који су за слободу у Првом светском рату платили највећу цену и положили свој живот.

Уз љубичасти цвет Наталијине рамонде исписано је “1.300.000 имена у једном – вечна слава и хвала”.

Подели на: