Најновије вести

Обележавање Дана Републике Српске; Додик: Српска једина има смисла у БиХ и не сме нестати

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска (РС) има визију и идеју свог постојања, да не сме нестати, иако је под снажним насртајима различитих концепција да нестане и да једина има смисла на простору БиХ.

 

 

Додик је, честитајући свим грађанима Дан Републике, истакао да је задужен за представљање интереса РС у БиХ.

“БиХ је велика невоља и велика регресија, нема никакве идеје ни визије како наставити даље и зато и нема будућности. Њу је тешко описивати, а камоли објашњавати, тако да ми морамо да разумемо да је статус Републике Српске, њена самосталност у оквиру Дејтонског споразума, нешто за што морамо поново да се боримо”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци где је данас полагањем венаца на Споменик палим борцима Војске РС почело обележавање Дана Републике, 9. јануара.

Он је нагласио да су Срби један од ретких народа које су натерали да се поново боре за исте циљеве и исте ствари које су већ остварили.

“Ми не тражимо ништа друго него да нам се да оно што је потписано у Дејтону и ништа друго и не желимо”, нагласио је Додик.

Додао је да мисли да Република Српска има будућност, јер је издржала најтежи период рата и послератних оспоравања и да данас достојанствено може да обележева 9. јануар без обзира на насртаје, разне канцеларије и амбасаде.

Указао је да се Српска не уплиће у то да одређује који је дан државности неке земље, иако, како је навео, “они сматрају да овде имају право на све”. Додао је да то право полако ишчезава.

“Ми смо свесни наше позиције, положаја и ми смо Република која ће живети и која једина има смисла на простору БиХ”, истакао је Додик.

Цвијановић: РС показала свој капацитет и способност

Председница Републике Српске (РС) Жељка Цвијановић изјавила је да је данас велики јубилеј за Републику Српску (РС), 30 година живота и развоја.

“Ово је наших првих 30 година”, рекла је Цвијановић и истакла да је заједништвом институција и грађана очуван мир и да је РС напредовала.

“Било је много тешких периода, година, али је РС показала свој капацитет и способност да иде у сусрет проблемима и да решава проблеме који се изненада десе”, рекла је Цвијановић.

Оценила је да је РС сазрела као друство, да жели да ради све у оквиру инстуција и да изађе у сусрет потребама грађана, али и да очува све што је важно из прошлости, додајући да је једна од важних ствари данашњи датум, 9. јануар, када је РС створена.

Нагласила је да су грађани увек били опредељени да чувају РС.

“Поносни смо на оно сто се дешавало у претходном периоду који није био нимало лак”, рекла је Цвијановић и додала да је РС сада много свеснија себе и вазности свог постојања.

 

Подели на: