Најновије вести

Обележен Дан Општине Косовска Митровица: Тежимо миру и слободарским вредностима

Поводом Дана општине уручене плакете, повеље и захвалнице заслужним установама и појединцима. У оквиру свечане академије обележено и 40 година од оснивања Радија Косовска Митровица

 

 

Дан општине Косовска Митровица , односно дан на који је овај град пре 78 година ослобођен од окупатора у Другом светском рату обележен је данас низом манифестација. Тачно у подне почела је свачана академија у присуству бројних гостију.
Дан општине Косовска Митровица, грађанима је најпре честитао председник Привременог органа ове општине Александар Спирић поручивши у свом обраћању да је најскупља, најтраженија и најмилија реч у Косовској Митровици и на целом Косову и Метохији – слобода.
– Ми као слободарски народ тежимо ка миру, ка слободарским и правим вредностима, али главна основа јесте да рата више никада нигде не буде. Косовска Митровица је отворен град, град људи који су прави домаћини и желе сваког да угосте. Косовска Митровица је град за који треба да се живи, град за који треба да се бори и град који треба да се чува. Ми то добро знамо, и тако ћемо наравно наставити да чувамо, негујемо и да опстајемо. Наш главни и основни задатак је рађање дечице, да нас има у што већем броју у наредном периоду а наша сигурност и наш опстанак хоће и мора да буде овде, захваљујући одговорној политици коју спроводи наша држава и наш председник Александар Вучић и засигурно будућност се огледа у томе да сви заједно, сложно и јединствено можемо да наставимо да градимо и опстајемо на овим просторима- поручио је Спирић.
Додао је да наше тежње у овим турбулентним временима и данима неизвесности, засигурно јесте тежња да допринесемо миру.
– Данас обележавамо и прослављамо мир. Иако живимо у таквом окружењу бићемо они који увек теже тим најважнијим стварима. Можемо да нагласимо да Косовска Митровица поред ових пројеката, планира пројекте за 2023. годину јер наш опстанак мора да буде још јачи и чвршћи-рекао је Спирић.
Председник Привременог органа општине Косовска Митровица уручио је поводом Дана општине плакете, повеље и захвалнице заслужним установама и појединцима, како оним који су сада радно ангажовани, тако и онима који су у пензији.
Одликовање је најпре уручено Канцеларији за КиМ. Помоћница директора Душица Николић је испред Канцеларије захвалила општини и честитала грађанима њихов дан.
Потом, повеље, плакете и захвалнице су уручене и Одељењу за урбанизам Општине Косовска Митровица, Дому здравља у овом граду, Одељењу за трансфузију крви КБЦ-а Косовска Митровица, Општинској организацији Црвеног крста, Факултету техничких наука ПУ, ЈП “Водовод – Ибар”, Радију Косовска Митровица и многим другим. Између осталих, одликовање је данас уручено и нашој младој суграђанки Нади Петронић, актуелној светској јуниорској првакињи у кик боксу.

Мајкама са четворо и више деце са подручја града, уручене су новчане награде

У оквиру свечане академије обележено је и 40 година од оснивања Радија Косовска Митровица .
Координаторка Радија Косовска Митровица, који је са радом почео управо на данашњи дан 1982. године. Оснивач радио станице која данас слави 40. рођендан, била је управо Општина Косовска Митровица.
Координаторка Радија Косовска Митровица Маја Фићовић најпре је упутила речи захвалности запосленима у Радију Косовска Митровица који како је истакла “свакодневно дају свој максимум како би програм био креативан, потпун а пре свега информативан у складу са потребама грађана”.
Ипак, посебна захвалност упућена је онима без којих ниједна информација не би имала смисла.
– Без обзира на то колико смо ми добри новинари, ма колико добри радници били, нас не би било да није вас, наших слушалаца који нам свакодневно удахњујете живот, тако што нас слушате, тако што примате наше информације и тако што нам поклањате поверење. Сваки пут када се одлучите да слушате наш радио, када прочитате наше вести или када чујете песму са наших таласа, то значи да сте ви наше очи и уши и да нам у том тренутку удахњујете живот- рекла је Фићовић и изразила велику захвалност оснивачу радија Општини Косовска Митровица и свима који су током овог значајног временског периода, примили радио под скуте, закључно са Јавним предузећем “Мрежа Мост”.
У име колектива Радија Косовска Митровица, Фићовић је уручила повеље и захвалнице институцијама и појединцима, који су у протекле четири деценије, свако у свом домену, дали неизмеран допринос развоју ове медијске куће и тиме стекли ласкаву титулу “Чувара радија”.
Обележавање Дана Косовске Митровице почело је у преподневним часовима полагањем венаца на спомен обележју палим борцима и рударима на Партизанском брду. Венце су положили председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, председник Српске листе Горан Ракић, док је у име Владе Србије, то учинила помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Душица Николић.
Председник СУБНОР-а Слободан Богићевић, подсетивши на историјске чињенице везане за данашњи дан, када је у Другом светском рату, 1944. године, Косовска Митровица дочекала ослобођење, навео је и да је Косовска Митровица у Другом светском рату имала укупно 1074 пала борца и жртавава рата
– Овај дан опомиње на страхоте другог светског рата и прилика је да одамо почаст храбрости свима који су се супроставили нацизму, посебно онима који су у ту борбу уградили своје животе. Обавезни смо да младе генерације подсећамо да су државе и народи дужни да чине све како не би дошло до нових ратова. Идеал слободе као универзална категорија је и данас темељ развоја сваког друштва- рекао је Богићевић.
Поводом Дана ослобођења Косовске Митровице од Сила Осовине (окупационих снага Немачке и Италије) отворена је и изложба у Градском Музеуј.
Изложба се састоји од фото-документације Косовске Митровице у периоду окупације током Другог светског рата и након, неколико експоната и видео презентације.
С.К.

 

Подели на: