Најновије вести

Обележен дан ослобођења Косовске Митровице

Грађани Косовске Митровице, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, ратни ветерани и директори установа, положили су венце на “Партизанском брду – Кукавица” у Косовској Митровици у знак обележавања 75 година од ослобођења у Другом светском рату.

 

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић је том приликом рекао да српски народ без слоге и саборности нема будућности.

“На 75. годишњицу ослобођења града одајемо почаст онима који су своје животе дали да би трајали онолико колико ћемо ми управо обележавати и сећати се на све њих. Данашњи дан нас опомиње да без јединства, слоге и саборности, нама нема будућности и морамо да градимо на здравим темељима праве вредности јер прилике у којима живимо нису нимало једноставне и оне нам често намећу и траже то јединство. Грађани Косовске Митровице препознају да председник Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије чини све за побољшање и унапређење живота у овим приликама” рекао је Спирић.

Секретар Савеза бораца Велимир Крстић је рекао да су то била тешка времена и да су они својом борбом допринели ослобођењу Косовске Митровице.

„Била су то тешка времена, борба против фашизма и окупације јер је окупатор био много јачи. Не смемо заборавити да је један број угледних родољуба из Косовске Митровице убијен, запаљен или стрељан. Сви су они својом борбом допринели ослобођењу нашег града и наше земље, храбро гинући током 4 године. Обавезни смо да младе генерације подсећамо да су државе и народи дужни да буду часни како не би дошло до нових ратова“ рекао је Крстић.

Председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов је том приликом казао да су Срби били увек они који су ценили и поштовали своје жртве и увек обележавају овако значајне датуме.

„То нас упућује да сви будемо сложни. Још пре годину дана, нас неколико хиљада је било у Рудару под оним крстом и ту смо показали да смо сложни и да српски народ мора да опстане и остане. Зато су ове жртве пале пре 75. година а пале су и после. То само показује колика је тешка мука српског народа за опстанак на овим просторима“ рекао је Арлов.

Након полагања венаца председник Привременог органа Александар Спирић је заједно са директором “Србијашуме” засадио борове на “Партизанском брду” у оквиру постизања споразума о забрани сече шума наредних пет година.

„Имајући у виду глобални проблем са којим се становништво суочава, заштита животне средине и екологија, оно што је највредније је природа коју требамо да чувамо. Привремени орган Општине Косовска Митровица и представници „Србија шуме“ дошли су до идеје за пошумљавање на нашим просторима али и на простору читавог Косова. Надамо се на ћемо управо на овакав начин да ублажимо климе које се управо дешавају широм света. Верујемо да свест грађана мора да буде на већем нивоу имајући у виду све изазове који су пред нама“ рекао је Спирић.

Директор „Србијашуме“ Александар Ракић је казао да ће се пошумљавање наставити и следеће године.

„Мени је драго што је председник Спирић имао разумевања као и сви председници општина где ћемо у наредном периоду у 2020. години отпочети сарадњу везано за заштиту животне средине и радити на пошумљавању овог дела севера Косова и Метохије, где ћемо пробудути свест код људи како не би више секли већ пошумљавали и што више радили на томе“ истакао је Ракић.

Након посађених борова, председник Спирић је заједно са присутнима обишао храм Светог Димитрија у Косовској Митровици.

Спирић је обишао и радове на анексу дворишта ПУ “Даница Јарамаз” , који је један од пројеката који се реализује уз подршку Владе Републике Србије.

„У оквиру свеобухватног пакета мера помоћи српском народу на Косову и Метохији, одлуком Владе Републике Србије а на иницијативу председника Александра Вучића, један од многобројних пројеката који се реализују у овој а и планови за наредну годину, је изградња анекса обданишта „Даница Јарамаз“ који се управо реализује. За изградњу анекса издвојено је 18.274.000 што је јасан показатељ да држава Србија улаже на простор Косова и Метохије, конкретно у Косовској Митровици. То нас додатно охрабрује да наш опстанак а наравно и за рад који је преко потребан јер сви заједно можемо да створимо много више за нашу децу и нашу будућност.

Директорка ПУ „Даница Јарамаз“ Горица Маринковић је истакла да држава Србија прати потребе предшколске установе и проширује капацитете.

„Надамо се да ћемо у радну годину ући са већим капацитетима и задовољити све потребе нашег града и наших корисника. Желим да напоменем да је ове године отворен и објекат у Бошњачкој махали у Косовској Митровици и да смо са тим отварањем решили велики проблем због којег сада немамо листу чекања“ истакла је Маринковић.

Подели на: