Најновије вести

Обележен Дан Рома

Општина Грачаница

 

Пригодним програмом и ликовном колонијом у Грачаници је обележен Дан Рома. Свечаности је присуствовао и амбасадор ОЕБС-а Мајкл Девенпорт, а поручено је да је општина Грачаница отворена за све заједнице и да ће наставити да поштује различитости и равномерно улаже у све друштвене сфере. Дан Рома традиционално се у целом свету прославља осмог априла али је ове године због погоршане епидемиолошке ситуације одложен за 20 дана.
Амбасадора ОЕБС-а Мајкла Девемпорта најпре је у згради општине примио председник Срђан Поповић који се захвалио на доприносу који ова мисија пружа општини Грачаница. Он је казао да ће општина наставити да унапређује сарадњу са мисијом ОЕБС-а у циљу побољшања живота свих заједница на територији ове локалне самоуправе.
Након пријема код председника општине, Девемпорт је отворио је манифестацију поводом Дана Рома.
-Заиста је сјајно видети ове праве уметнике. Заједница косовских Рома и даље је једна од најугроженијих на Косову и ОЕБС заједно са својим партнерима ради на унапређењу њиховог положаја. Ово наравно укључује и могућности за њихово образовање, стамбено збрињавање и запошљавање као и учешће у одлучивању у оквиру заједнице, казао је амбасадор ОЕБС-а Мајлк Девенпорт.
Заменик министра за заједнице и повратак Газмен Салијевић захвалио се општини Грачаница и свима који пружају свој допринос у унапређењу ромске заједнице.
У име општине Грачаница присутнима се обратио саветник председника општине Грачаница за заједнице Саша Данић, који је казао да је ово изузетан догађај са којег се шаље порука толеранције и поштовања различитости.
На крају манифестације учесницима ликовне колоније, али и организаторима догађаја, уручени су пригодни поклони.
М.Ч.

Подели на: