Најновије вести

Обележен празник Свете Тројице у Скуланеву код Липљана

Светом литургијом, литијом и резањем славског колача у Скуланеву крај Липљана обележен је празник Свете Тројице. Црквени сабор окупио је више стотина верника.

 

Обележавање сабора почело је светом литургијом коју је служио свештеник Драгиша Јеринић.

“Окупили смо се данас испред овог храма да прославимо Света Тројицу, да заблагодаримо Богу што нам је и у ова тешка времена за православне Србе на Косову дао милост и благодат да се данас окупимо у великом броју. Прошле године славље је било мање, због пандемије, због које су неки наши сродници страдали. Бог је на нас излио благодат и милост, те смо дочекали да данас прославимо Света Тројицу у овом светом храму”, рекао је отац Драгиша у беседи.

Домаћин славе била је породица Милић из Скуланева, која је део славског колача предала породици Тодић, наредним домаћинима.

“Ово је значајан дан за моју породицу и благослов за све нас”, казао је наредни домаћин славе Миомир Тодић.

“Празник Свете Тројице је велики дан за наше село. Окупљамо се овде сваке године и прослављемо празник традиционално са родбином и пријатељима”, рекао је Бојан Ћирковић, мештанин овог села.

Празновање Света Тројице наставља се читаве седмице, током које се не пости, јер је то такозвана трапава недеља. Потом следи Петровски пост, који ове године почиње 28. јуна.

У Скуланеву крај Липљана тренутно живи око 150 Срба.

 

Подели на: