Најновије вести

Обележена годишњица страдања 14 српских жетелаца у Старом Грацку

У Старом Грацку код Липљана обележена је 21. годишњица страдања 14 српских жетелаца из тог села. Починиоци овог злочина ни до данас нису откривени, а специјално тужилаштво Косова је пре три године обуставило истрагу.

 

Парастосу који је служио протојереј ставрофор Срђан Станковић, испред спомен плоче у центру села, присутвовао је мањи број људи у односу на претходне године, због епидемиолошких мера које су на снази у циљу сузбијања коронавируса.

Данашњем парастосу присуствовали су и политички представници Срба. Министар за заједнице и повратак у Влади Косова Далибор Јевтић је рекао да се и данас поставља питање ко су починиоци, то питање ће увек постављати све док се не пронадју злочинци.

“Желим да поручим да поред свих проблема, ми смо ту да помогнемо и заштитимо свој народ . Позивам међународну заједницу да поново отворе случај и на томе ћемо инсистирати и питати док не добијемо одговор, који чекамо 21. годину”, рекао је Јевтић.

На њивама у селу Старо Грацко, 23. јула 1999. године из заседе је убијено 14 Срба. Најмлађи од њих имао је седамнаест година. Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

Чланови породица су неутешни и због обуставе истарге, очекују да случај убиства 14 жетелаца преузме Специјални суд за ратне злочине припадника бивше ОВК.

Славица Јанићијевић којој су убијена ћетири члана породице каже да је бол после 21 године још јачи.

“Тражимо одоговор, ако су починиоци на Косову, то је страшно да они ни после толико времена нису кажњени. Питање је и зашто тада Британски Кфор није заштитио животе наших најмилијих, а били су задужени за безбедност”, поручује Јанићијевић.

Унмик је започео истрагу, па је предмет предао Еулексу. Седам Албанаца, припадника бивше Ослободилачке војске Косова, било је под истрагом за убиство у Старом Грацку.

Полиција Унмика је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алаш код Липљана због сумње да је учествовао у убиству српских жетелаца, али је два месеца касније пуштен из притвора услед недостатка доказа.

Гробље у Старом Грацку, где су сахрањени страдали српски жетеоци, више пута је скрнављено и минирано.

Међу злочинима на Косову, за које до сада нико није одговарао, су и убиства деце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу и дизање у ваздух аутобуса Ниш експреса код Подујева.

Истрага је обустављена и у тим злочинима.

Подели на: