Најновије вести

Обележена храмовна слава Свети Врачи у манастиру Зочиште

Храмовна слава манастира Зочиште – Свети Врачи Козма и Дамјан обележена је данас свечаном литургијом коју су служили игуман манастира у Зочишту Стефан и игуман манастира Карно у Републици Српској Лука са свештенством и монаштвом СПЦ.

 

Свети Козма и Дамјан су били врачеви (лекари), бесребреници и чудотворци. Како је нагласио и игуман манастира Покров Пресвете Богородице Архимандрит Лука и данас су нам у ово тешко време неопходни лекари да упуте, умудре и дају праве савете људима.

– Смисао свих ових наших сабрања јесте да паметно и мудро учимо нашу децу и мудро да живимо. Наш живот има смисла, Господ нам је дао Свето јеванђеље које свештеници увек читају, а народ слуша, причешћујемо се, а на свакој литургији Господ нам даје себе телом и крвљу Христовом – рекао је игуман Лука и нагласио да му је неизмерно драго што је на данашњи дан у овој светињи као гост из Републике Српске.

Игуман Стефан такође је захвалио окупљеним верницима који никада не напуштају ову светињу, не само празником, већ и током целе године, а посећивали су је и у најтежим временима.

На овај празник велики број верника са простора целог Косова, па и шире посети ову светињу. И ове године било је више колачара са целе територије Косова, а следеће године колачари ће бити из Грачанице и Сочанице, као и из Републике Српске.

За разлику од ранијих година, ове године слава је обележена уз поштовање свих епидемиолошких мера, а литургији и прослави у манастиру могли су да присуствују само они суграђани који су вакцинисани.

Подели на: