Најновије вести

Обележена храмовна слава у Косову Пољу

Храм Светог Николе у Косову Пољу био је мали да прими велики број верника који су данас дошли на обележавање храмовне славе. Више од стотину верника присутвовало је литургији поводом славе храма Светог Николе, коју је служио локални парох Никола Драгићевић.

 

 

Некадашњи житељи Косова Поља који су напустили ово место 1999. године нису крили срећу и задовољство што су поново у свом родном месту. Наташа Каличинанин дошла је у Косово Поље први пут након НАТО бомбардовања.

“Утисци су веома јаки. Дошла сам први пут након бомбардовања и баш су прорадиле велике емоције. У једном моменту сам почела да плачем и морала да напустим литургију. Почела су да надиру сећања јер мој живот је био овде, живела сам овде 28 година. Нажалост није више све исто, али родни крај вуче и ово ће заувек бити мој завичај”, казала је Каличанин.

Ђорђе Лакушић дошао је из Лепосавића на обележаваје храмовне славе. Он је Косово Поље напустио 1999. године.

“После много година пуна порта и црква. Полако се народ буди и ослобађа без обзира на све страхове и притиске комшија. Драго ми је и заиста и одушевљен сам што данас видим много познатих лица са којима сам одрастао и имао свако добро”, рекао је Лакушић.

Колачар овогодишње славе био је Александар Чолић из Ајвалије. Породица Чолић често је колачар и домаћин храмовних слава широм Косова.

“Драго ми је што је дошло пуно верника. Моја је жеља и због тога сам више пута домаћин слава да сачувамо традицију и пробудимо веру код људи. За нашу традицију и веру не постоји замена”, реко је Чолић.

Окупљеним верницима приређен је културно уметнички програм и уприличена славска трпеза.

Подели на: