Најновије вести

Обележена ктиторска слава манастира Бањска

У манастиру Бањска данас је обележена ктиторска слава Свети краљ Милутин. Свету литургију је служио архимандрит Стефан, игуман манастира Светих Врача у Зочишту уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске.

 

„Свети краљ чији спомен данас славимо је угодан Богу био и градио је иако је као владар могао и да погреши владарски, он је покајање принео тиме што је за сваку годину своје владавине по један храм и манастир подигао, па и ову светињу“, рекао је архимандрит Стефан.

Он је подесетио да за хришћане ниједно време није било лагано,да је увек постојао неки прогон и да се увек страдало, зарад слободе и Христа,и да је управо Краљ Милутин оставио у аманет поруку да „чувамо своју веру и да тиме чувамо свој образ, име и народ“.

Честитајући славу окупљеним верницима игуман Бањски Данило је рекао да Српска православна црква данас прославља једног од наших највећих задужбинара, владара и светитеља Светог краља Стефана Милутина.

“Нисмо сами, Бог је с нама увек и у свим временима, тако је и данас, на овим светим просторима ћемо опстати и остати молитвама наших светих предака.Да се уздамо у Бога и наше свете претке и да се трудимо да живимо животом каквим су они живели, а то је живот достојан човека живот по јеванђељу, по заповестима Божијим да чувамо наше светиње, нашу земљу и да имамо љубав међу собом”,поручио је игуман Данило.

Након литургије и резања колача, у порти манастира је КУД “Копаоник” из Лепосавића приредио културно-уметнички програм. Овај КУД већ петнаест година чува успомену на Светог краља Милутина. По речима њиховог директора Ђорђа Лакушића, поносни су на наслеђе српског народа, које се пре свега огледа у трајању Цркве од 8 векова.

Манастир је оживео и пропојао 2004. године,када је, после 520 година, свету архијерејску литургију са архијерејима служио патријарх српски господин Павле, када се у њему окупило младо монаштво. Манастир је одмах по оснивању постао духовни центар Срба на Косову. У току 2006. године почела је обнова саме цркве и ширег манастирског комплекса. Радови на конацима, које финансира Канцеларија за Косово и Метохију, почели у пролеће 2015. године.

Подели на: