Најновије вести

Обележена Света Недеља у Горњој Гуштерици

Пред великим бројем верника, у Горњој Гуштерици, обележена је црквена и сеоска слава Света Недеља. Саборовање у српским срединама све више је разлог окупљања, дружења, али веома често и евоцирања успомена.

 

На око дванаест километара од Липљана, налази се Горња Гуштерица, у којој је 1985. године саграђена црква посвећена Светој Недељи.

Данашњи празник у молитви окупио је мештане овог и суседних села.

“Овај храм заштитник је овог села и овог народа. Света Недеља нас је данас окупила да сви заједнички прославимо и славимо овај дан у радости и весељу. Видели сте овај народ, сви су расположени и вредни, радују се духовно и телесно за овај празник“, рекао је протојереј Зоран Филиповић.

Након литургије уследила је литија, а затим и резање славског колача.

“Сваке године се обележава, сваке године неко узме колач првенствено за здравље и напредак. Црква нам је близу… Сада има висе људи, раније није била бина и културно-уметнички програм, сада је боље, људи су активнији”, рекао је Ненад Трајковић из Горње Гуштерице.

Сабори у српским срединама разлог су окупљања, дружења, али веома често и евоцирања успомена. Врата домова у овом селу су отворена за све зване и незване госте.

“Пре него што је црква изграђена овде је била рупа, због поплаве је срушено било. Имале су игранке, ту смо стално излазили, имали смо хармоникаша. Изградња цркве је започела 1984. године, а 1985. је сабор почео да се обележава, тако је и данас. Лепо је ограђено, чисто је. Пријатеље које не видимо по годину дана, овде их видимо”, каже Новица Митић.

“Хвала Богу на потомству, рађају се деца, жене се момци, удају се девојке, живот је добар, можда зато што и не знамо за боље, тако је како је, иду дани, пролазе нам године”, каже Љубомир Божић из Горње Гуштерице.

“Спремили смо се, ко дође добродошао је, врата су свима отворена… Овде смо, надамо се да овде и останемо”, каже једна мештанка.

Саборовању се највише радују деца.

“Долазим овде сваке године, ујутру у цркву, а поподне са другарицама на рингишпилу и тромболини. Свиђа ми се што има пуно играчака за децу”, каже Милица Миленковић из Доње Гуштерице

Црква Свете Недеље у Горњој Гуштерици изграђена је добровољним прилозима мештана овог, као и осталих места широм Косова.

Подели на: