Најновије вести

Обележене 23 године од првих отмица здравствених радника на КиМ

Удружење породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији обележило је данас 23 године од почетка отмица здравствених радника који су спасили на хиљаде живота не само Срба и Албанца већ и припадника бивше терористичке ОВК.

 

Председица Удружејна Верица Томановић рекла је да се тих 13 здравствених радника, међу којима и њен супруг, лекар из Приштине Андрија Томановић, нестао на данашњи дан 1999. године и даље воде као настали.

“Пружали су помоћ људима свих националности и рањеним припадницима ОВК …”, рекла је Томановићева.

Подсетила је да су напади на Србе, убиства, мучења и злостављања као и киднаповања како би се етнички очистило КиМ, постали интензивнији након потписивања Реозлуције 1244 Савета безбедности УН и да су кулминирали у погрому 17. марта 2004.

“На мети су биле све категорије становништва, посебно истакнуте личности, врхунски стручњаци … Отимани су са радних места, на улицма, из клиника, возила, одвођени су, злостављани. Коришћени су и за монстурозну трговину органима”, рекла је Верица Томановић.

 

Дан отмице Андрије Томановића, редовног професора Медицинског факултета, начелника Хируршке клинике у Приштини, члана Међународног удружења хирурга и потпредседника Црвеног крста КиМ, обележава се као Дан убијених и отетих здравствених радника на КиМ од 1998. до 2000.

Отет је са радног места на Хирушкој клиници, где је радио 36 година. Сличну судбину доживело је још 12 здравствених радника – Јосиф Васић, Миле Вуксановихц, Стамен Генев, Златоје Глигоријевић, Светомир Микић, Борислав Павић, Душко Патрногић, Небојша Петковић, Александар Станојевиц, Александар Тодоровски, Ðорде Тошковић и Димитрије Шабић.

“Тих 13 имена треба сачувати од заборава”, рекла је Верица Томановић и подсетила да се на КиМ и даље трага за 568 несталих Срба и неалбанаца, и да се у Приштини у мртвачници налази 350 посмртних остатака који чекају на идентификацију.

Упозорила је на двојаке аршине према жртвама и подродицама и изразила жаљење што ни после 23 године породице нису ближе ни корак расветљавању судбине својих најмилијих.

 

Подели на: