Најновије вести

Обележено 140 година дипломатских односа САД и Србије

У Вашингтону је синоћ одржан завршни пријем поводом обележавања 140 година дипломатских односа Сједињених Америчких Држава и Србије.

 

Пријем је окупио бројне званичнике америчке администрације укључујући америчког изасланика за Балкан Метјуа Палмера, представнике Конгреса и бројне представнике дипломатског кора.

На почетку пријема емитована је видео-порука председника Србије Александра Вучића који је указао да су две земље у последњих 140 година одличне сарадње имале одређене изазове посебном током деведесетих година, додајући да су односи и даље базирани на искреном пријатељству, партнерству и заједничким вредностима.

“Могу да вас уверим да је Србија спремна да трансформише дугорочно партнерство између наше две нације у нешто још значајније у годинама које долазе”, поручио је Вучић.

Амбасадор Србије у Америци Марко Ђурић сматра да се односи две земље могу додатно побољшати.

“Чврсто верујем да заједно можемо да обликујемо будућност односа Србије и Сједињених Држава и да утремо пут блискијим односима који ће наше претке учинити поносним”, наводи Ђурић.

Заменик помоћних америчког државног секретара Дерек Хоган сматра да постоји много прилика за унапређење односа.

“Посвећени смо још снажнијој политичкој и економској сарадњи и да са вама радимо на унапређењу унутрашњих реформи, подстицању мира и добрих односа са свим вашим суседима и да оствари ваш циљ – чланство у Европској унији”, навео је Хоган.

Командант Националне гарде Охаја генерал мајор Џон Херис указао је да односи измећу Србије и Охаја не иду само у војном правцу него у јачању два народа.

“Увервам вас да су Национална гарда Охаја и сама држава Охајо нису само спремни за војну сарадњу него да градимо економске и дипломатске односе и поставимо темеље за наредних 140 година сарадње”, нагласио је Херис.

Како је нагласио представник америчког државног секретаријата, САД су спремне не само да Србији помогну на путу ка ЕУ, него и да додатно улажу у српску привреду како би Србија ојачала како у региону, тако и у целој Европи.

Подели на: