недеља, 09. маја 2021. | 23:53

Обележено 20 година од прве масовне отмице Срба на КиМ

Удружење киднапованих и убијених на Косову и Метохији обележило је данас 20 година од киднаповања девет рудара угљеног копа “Белаћевац” – прве масовне отимице Срба на КиМ, чија судбина до данас није расветљена.

 

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић је рекао да су на данашњи дан рудари угљеног копа “Белаћевац” киднаповани само зато што су Срби и истакао да ће та комисија наставити да тражи оне који су киднаповани, нестали и да породицама пружи оно што очекују – мир. Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић је рекао да он од 1998. године води неправедну и тешку борбу за истину и правду.

Навео је да је Србија једина земља у региону која нема законом регулисана права породица цивилних жртава – предратних, ратних и послератних, и затражио да се то законом регулише.

“Такође, тражимо споменик за све жртве цивила, војника, полицајаца убијених од албанских терориста, злочинаца ОВК и жртве НАТО агресије, које су убијене на читавој територији Србије”, истакао је Спасић и додао да је то најхуманије што би држава Србија требало да уради.

Затражио је и да се Владиној Комисији за нестала лица прошири мандат, да се она убудуће зове Комисија за киднапована, нестала и убијена лица, те да постоји једно Удружење киднапованих, несталих и убијених на КиМ.

Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић је рекао да је киднповање девет рудара својеврсна порука међународној заједници и свима нама да се тај догађај десио 1998. године, за време док је наша полиција и војска била на територији КиМ.

“Они који претендују да одлучују о нашој судбини, о судбини нашег народа на КиМ могу само да замисле шта се догађа данас и са каквим се опасностима наши људи на КиМ суочавају свакодневно и каквим су претњама изложени”, додао је Маринковић.

Истакао је да ће се и убудуће настојати да се обезбеди максимална сигурност наших грађана и да Србија никад неће одустати од КиМ.

“И то можете да видите. Резултат није велики, али је видан сваки дан и то је порука државе Србије и порука коју могу да упутим у име Народне скупштине, као највишег законодавног тела”, рекао је Маринковић.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић је рекао да је данас претежак дан за породице, за српски народ, за Србију.

“Српски рудари који су пре 20 година киднаповани представљају симбол свих српских невиних жртава, али показују и сву трагедију која је задесила КиМ и одговорност међународне заједнице која за све ово време није расветлила ниједан од злочина над српским народом на КиМ. И дан данас убице српског народа се шетају по КиМ и ко зна где”, рекао је Петковић.

Истакао је да ће држава Србија, Влада Србије и Канцеларија за КиМ учинити све да се утврди истина и да се одговорни казне.

“Док је света и века нећемо одустати док се не пронађу сви они који су побили наш народ на КиМ”, подвукао је Петковић.

Подели на: