Најновије вести

Обијена православна црква код Гњилана

Непознати починиоци обили су синоћ цркву Светог Марка у Шилову код Гњилана, украли новац из благајне и озвучење чија је вредност око хиљаду евра. Канцеларија за Косово и Метохију изражава огромну забринутост због све учесталијих напада на имовину Српске православне цркве на Косову и Метохији-

 

 

Полиција је, по пријави, изашла на лице места и направила увиђај. За провалницима се трага.

Члан Црквеног одбора Весимир Антанасковић из Шилова рекао је за РТВ Пулс да су овим чином верници забринути и понижени.

“Не знам зашто полиција не успева да окрије починиоце, јер нису само српске цркве у Косовском Поморављу, него и џамије у околини на мети провалника”, каже Антанасковић.

У последњих месец дана, само у Косовском Поморављу, обијене су и опљачкане цркве у Гњилану, Партешу и Клокоту, као и у Сиринићкој жупи и на централном Косову. До сада нико није откривен и ухапшен.

Још једна православна црква на територији Косова и Метохије нашла се на мети пљачкаша, што је укупно седми православни објекат у покрајини, који се у претходне две недеље нашао на мети вандала, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Претходно су, као што је Канцеларија за Косово и Метојију известила јавност, обијене и опљачкане цркве Светих Апостола Петра и Павла у Клокоту и Свете Тројице у Партешу и то на Задушнице, затим само недељу дана касније и црква Свете Недеље у селу Горња Гуштерица у општини Грачаница.

Вандали се нису ни ту зауставили па су дан касније обили и опљачкали још две цркве у општини Штрпце, Светих 40 Мученика Севастијских и храм Светог Димитрија.

Насилници су упали и у парохијски дом у селу Витомирица, у општини Пећ и украли вредан грађевински материјал.

Све ове православне цркве су претрпеле велику материјалну штету, демолиране су, украден је новац и вредне црквене реликвије.

Канцеларија за Косово и Метохију изражава огромну забринутост због све учесталијих напада на имовину Српске православне цркве на Косову и Метохији, а интензитет ових недела изазива додатну сумњу у мотиве и циљ ових напада.

Због тога захтевамо да се безбедност црквене и верске баштине на Косову и Метохији подигне на виши ниво, јер за тим очигледно постоји снажна потреба.

Очекујемо да надлежне институције самоуправе у Приштини, као и међународне снаге којима је поверено очување мира и сигурности на простору Косова и Метохије, најозбиљније шватите серију напада којима су изложене српске цркве.

Канцеларија за КиМ наводи да су овакви случајеви изазвали немир међу српским народом у покрајини и да је зато неопходно да се хитно и без одлагања пронађу и казне извршиоци ових злодела и да се стане на пут скрнављењу српске верске баштине и обезбеди миран суживот свим верницима на Косову и Метохији.

 

Подели на: