Најновије вести

Обиман план инфраструктурних радова

Јавна расправа о предлогу буџета за 2020.годину у Лепосавићу

У прошлој 2018 и овој години Општина Лепосавић враћала је заостале дугове, тако да није било већих капиталних објеката у ове две године, па сада као да се жели надокнадати све пропуштено. Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић образложио је предлог буџета, а присутни грађани предложили су низ додатних радова који се требају уврстити за рад у наредној години.
Лепосавић, 19. септембра – У складу са законом предлог буџета прошао је јавну расправу, у коју се укључио велики број грађана, а извршене су и предходне консултације у свим месним заједницама ове општине. Финансијски део образложила је Наташа Настић, директорица Одељења за финансије, која је истакла да је са централног нивоа овој општини за 2020 годину одобрен буџет у износу 4. 799 739 хиљада евра, од чега је за плате и дневнице издвојено 4. 492 756 евра за 562 запослена радника, за робе и услуге је издвојено 425. 228 хиљада евра, за комуналне услуге 64 хиљаде евра, за субвенције 70 хиљада евра и за капиталне рашоде 1. 472. 420 евра.
Градоначелник Зоран Тодић присутнима, међу којима су били грађани општине Лепосавић, одборници, као и представници међународних организација, изложио је план капиталних објеката који су у плану да се граде следеће године.
– Као што је познато, јавне расправе у којима учествују грађани са својим предлозима који ће бити уврштени у план за идућу годину, су обавезне и поштујући ту процедуру радимо све по закону и транспарентно, а на добробит наших грађана. Општина Лепосавић територијално спада у ред већих општина на Косову и Метохији, па с тога и потребе њених грађана за инфраструктурним радовиа су обимне. Имамо три урбане месне заједнице о којима морамо водити рачуна о равномерном развоју, а на подручју ове најсеверније косметске општине је и седамдесет и два села па је потребна изградња, поправка и одржавање сеоских путева на великој распрострањености, казао је Тодић.
Проблем ове општине је заостали дуг, који је износио колико и једногодишњи буџет општине, па су кроз принудне наплате средства скидана са рачуна општине у протекле две године, а тако општина и грађани остали ускраћени у предходном периоду за све планиране капиталне објекте. Сада као да се жели надоместити све пропуштено, па је план изградње инфраструктурних објеката веома обиман.
Тодић је присутнима набројао све што се треба радити у наредној 2020 години, а односи се на радове у инфраструктури, за градњу путева, канализације, јавне расвете идр. У протекле две године ова општина отплатила је дуг од 4. 200 000 евра и сва та средства су отплаћена са буџетске линије капитални објекти, казао је Тодић.
-У више села планирано је асвалтирање путева у селима и до сеоских гробаља. У насељу Лепосавић асвалтираће се два крака улице 24. Новембар. Улична расвета градиће се у селу Кутње, кишни колектори биће постављени у улицама Војводе Мишића и Топличких устаника, предвиђена је изграђа капела у селу Копориће, реконструкција и санација СШ Никола Тесла у Лепосавићу, завршетак градње Духовног центра при храму Св. Василија Острошког у Лепосавићу, завршетак радова на згради Ловачког дома, предложен од стране невладиних организација, казао је Тодић.
Реконструисаће се и Карађорђева улица у Лешку , асвалтираће се и пут од села Борова до села Дренова у месној заједници Лешак, изградња уличне расвете у селу Доњи Крњин, Белуће и Кратина и низ других инфраструктурних радова, који су предвиђени за реализацију у наредној години.
На предлог грађана у овај план биће увршетено још низ пројеката. Биће урађена рампа за потребе инвалида код зграде Центра за социјални рад у Лепосавићу, канализациона мрежа у насељу Тврђан, покушаће се да се реши питање заштите и унапређења шумског фонда кроз ангажовање извесног броја радника за ове послове, а највише предлога тицало се регулисања нормалног водоснабдевања у свима насељима, јер у летњем периоду честа су искључења воде, а у дуужем периоду ове године било је и препорука да се вода из чесми градског водовода не користи за пиће и припрему хране. Питање трајног решења водоснабдевања истакнуто је као приоритено за решавање.
Усвајање буџета за наредну годину у планираном износу заказано је за 26. Септембар, на редовној седници СО-е. В.Вукојевић

Подели на: