Најновије вести

Обука младих за рад у бањи и у туризму

Рајска бања у Бањској – модерн туристички центар.
Обуку у трајању од 14 дана коју организују Канцеларија за КиМ и општина Звечан, похађа 25 полазника.

 

Подршка економском развоју је одговор на све изазове са којима се суочавају Срби на Косову и Метохији. Влада републике Србије ће са 300 нових пројеката оснажити срске средине на Косову и Метохији. У склопу ове идеје, почетком јула ове године, отворена је и Рајска бања у маленој Бањској крај Звечана. Средствима из буџета републике Србије су на 85 ари изграђени базени, ресторан, Спа-центар и хотел са 17 апартмана. Модеран бањски комплекс већ доведи нове госте. Бањска, позната по манастиру који је задужбина краља Милутина из 14 века, овим комплексом стаје у ред најбољих лечилишта. У плану су и нове инвестиције, изградња новог хотела и рехабилитационог центра. Најважнији циљ пројекта је, међутим, запошљавање и задржавање младих на овим просторима.
Термоминерални извори које су још у првом веку пре нове ере у Бањској кроистили стари Римљани већ су привукли љубитеље бањског туризма из околине. А да би се туризам развио ради се и на едукацији младих који су заинтересовани за посао у овом месту. Како сазнајемо од врсног туризмолога Бранка Красојевића, саветника у Канцеларији за КиМ, који ради на пројекту обнове Рајске бање, ових дана је у току интензивна обука младих на тему – пословање визиторског центра, смештајних капацитета, Спа центра, рад рецепције, ресторана, кухиње. -Обуку у трајању од 14 дана коју организују Канцеларија за КиМ и општина Звечан, похађа 25 полазника. Највише их је из Звечана, Зубиног Потока, а један полазник је из Косовске Митровице. Ради се на огледним примерима, са приказивањем позитивних и негативних искустава у сличним бањама. Мање теорије а више праксе. Свечана додела цертификата полазницима биће уручена у четртак 14. новембра у Рајској бањи у Бањској. Полазници ће радити на рецепцији Визиторског центра, у Спа центру, на базенима у Туристичкој организацији Звечан, каже Красојевић.
Ови млади људи могу радити анимације на базенима, као туристички водичи, на одржавању природе и културним атракцијама у Звечану и околини и друге сроден послове.
Да подсетимо, у склопу новоизграђеног бањског комплекса у Бањској код Звечана поред хотела са апратманима, је и ресторан са домаћом храном, базени и каде са термалном водом, сауна, парно купатило, соба за масажу.
С.Ђукић

Подели на: