Најновије вести

Од данас на снази нове мере против корона вируса

Од данас су на снази нове мере у борни против ширења корона вируса. У целој Србији обавезно је ношење маски у сваком затвореном простору, и на отвореном, када није могуће обезбедити физичку дистанцу од један и по метар, попут редова испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта.

 

Препорука медицинске струке је да се и на свим осталим јавним местима на отвореном простору носе заштитне маске.

Забрањено је и окупљање више од 10 људи на отвореном и затвореном простору на територији целе Србије, без обзира на то да ли је у одређеној општини или граду проглашена ванредна ситуација. Такође, за време боравка на јавним местима, између окупљених мора постојати дистанца од један и по метар, односно свака особа мора заузимати минимум четири квадратна метра.

Казна за неношење маски је 5.000 динара, а поштовање мера контролисаће инспектори, локални кризни штабови и комунална полиција, рекла је јуче премијерка Ана Брнабић.

“Не постоји земља са довољно инспектора која може да исконтролише све мере. Зато је важна дисциплина грађана. У овом тренутку каква је ситуација данас, јако је тешка, али кад видим колико грађани поштују мере, то морамо да видимо у наредним данима, да осетимо то у стабилнијој ситуацији, кроз бројеве новозаражених, хоспитализованих, на респираторима”, рекла је Брнабић.

Радојичић: Суштина је ношење маски и држање дистанце

Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже за РТС да се све мере које се примењују у борби против корона вируса своде на две – да носимо маску и имамо дистанцу. И овај пут, кроз ове нове мере у ствари редефинишемо како да те две најважније ствари спроведемо у дело, наводи градоначелник.

“Акценат је поново на ношењу маски у затвореном простору, али и отвореном, поготову тамо где не можемо да обезбедимо сигурну дистанцу од један и по метар. Суштина је ношење маски и дистанца”, рекао је јутрос Радојичић.

Ванредна ситуација проглашена је у скоро 30 градова и општина. До сада је корона вирус потврђен код 19.717 особа, а однео је у нашој земљи 442 живота.

Подели на: