Најновије вести

Одаловић: Искуство Србе на КиМ наводи на опрез

Српска листа неће подржати владу Аљбина Куртија, али ће учествовати у раду косовских институција. На то их наводи лоше искуство са претходним косовским владама које нису испуниле обећања дата Србима, рекоа је за РТС генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић.

 

Срби и Српска листа су на изборе изашли у доброј вери и намери, рекао је Вељко Одаловић и додао да неће подржати нову владу.

Када је реч о евакуацији српских држављана из Вухана, кинеског града одакле је кренуо коронавирус, Одаловић каже да ће они остати у карантину у Француској наредне две недеље.

Наше министарство прати сва дешавања у вези са опаким вирусом, а нашим грађанима ће, као и до сада, пружити сву неопходну подршку, рекао је Одаловић.

“У прошлој влади су дате гаранције и обећања да ће положај Срба бити побољшан, а оно што је договорено у Бриселу имплементирано, али су Срби преварени”, рекао је Одаловић.

Опрез који Срби сада имају је оправдан.

“Они који данас формирају владу нису ништа добро рекли ни обећали и то Српску листу наводи на опрез, али је јединство Срба нешто што ће морати да буде поштовано, јер су незаобилазан фактор на простору КиМ”, наглашава Одаловић.

Влада у Приштини која треба да буде формирана прва је после сукоба у којој неће бити ниједне странке из такозваног ратног крила бивше Ослободилачке војске Косова.

“Важно је шта ће коалиција понудити и које ће поруке послати ка Београду, косовским Србима и међународној заједници. Питање је шта ће бити са таксама и положајем Срба на чему ће српска страна инсистирати. А ту је и питање како ће функционисати Хашим Тачи са оваквом владом и ко ће да представља косовске ставове у дијалогу”, рекао је Одаловић.

Оно што је, према његовим речима, битно је да се нађе решење, да се дијалог настави, а не да се одуговлачи.

Подели на: