Најновије вести

Одаловић: Курти повлачи потезе који изазивају озбиљан страх и узнемирење

Председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, рекао је за РТС да Приштина увек тражи неки разлог да се нешто не уради, да се нешто блокира.

 

 

Како изгледа гашење права и закона на административним прелазима са јужном покрајином уверио се 18. јула на Јарињу.

Тада му је није био дозвољен улазак на КиМ где је требало у Великој Хочи да присуствује обележавању 23 године од масовног киднаповања и убијања Срба из Ораховца, а сада, каже, не може да уђе ни као обичан грађанин.

То су, како наводи, потези које Приштина зна да повуче када они себи направе неку математику, односно интерес.

Ово је тренутак који говори о томе да Курти повлачи потезе који изазивају озбиљан страх и узнемирење, рекао је Одаловић.

Према његови речима, потез са таблицама је ничим изазван и ово питање је могло да се реши као што се решавало и претходних 10 година, у дијалогу.

“Овде се мало замагљује суштина, цео договор око таблица је је био везан за таблице РКС када их је Приштина почела да издаје и то је био тренутак када је требало да се реши како би требало да функционише промет преко административне линије пошто ми не те таблице признајемо”, рекао је Одаловић.

А са друге стране, каже Одаловић, то је озбиљна провокација. “То је решено и решавано и продужавано и сада је могло да се нађе решење и за ове таблице измештених управа”, рекао је Одаловић.

“Оне старе таблице КС биле су компромисно решење, али Приштина је и то престала да издаје и оставила само ове таблице са којима покушава да успостави реципроцитет, што је апсурдно”, рекао је Одаловић.

Проблем је, указује, начин на који Приштина то ради. “То је једна провокација са специјални снагама, стотинама полицајаца који су буквално окупирали север и администртивних прелаза”, навео је Одаловић.

Скоро 9.500 људи сада не зна шта ће са својим возилима, каже Одаловић и додаје да Приштина овим потезима сречава људе да оду.

Поновио је да питање несталих лица не сме бит политизовано.

Подели на: