Најновије вести

Одаловић о договору из Охрида: Нама треба уређен простор

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је за РТС да ће договор у Охриду омогућити уређивање унутрашњег простора, где ће се олакшати кретање људи и проток робе и капитала.

 

Председник Србије Александар Вучић је у Охриду рекао да ће договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом омогућити да грађани Србије у Северну Македонију и Албанију путују само са личним картама. Постигнут је договор и о заједничким радним дозволама.

Гостујући у Јутарњем програму, генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је да је то врло добар састанак и иницијатива и простор где смо упућени једни на друге, који је са административним препрекама отежавао живот свих нас заједно.

“Оно што ће Европа препознати је да ми, условно речено, долазимо на границе ЕУ, само што имамо међу собом много граница и препрека, а ово ништа неће променити у односу према ЕУ и према правилима и стандардима које они прописују”, рекао је Одаловић.

Према његовим речима, ово уређивање унутрашњег простора олакшаће кретање људи и проток робе и капитала.

“Ако је ово простор са више од 16 милиона људи, где на границама, где год да се појавимо, имамо тих препрека, а иницијатива је да се то релаксира и да се са личном картом путује, али и много тога што ће на граничним прелазима решавати административна питања када је реч о царинским прегледима и фитосанитарним прегледима, који отежавају функционисање привреде и чине озбиљне сметње привредницима”, рекао је Одаловић.

Истиче да треба разговарати и о признавању диплома и размени студената.

“Та иницијатива је нешто што нам треба, на крају ће многе од ових ствари бити ратификоване у нашим парламентима, биће измене закона и разних аката који ће се донети”, каже он.

Одаловић је уверен да ово никоме не штети, већ свима доноси користи.

“Верујем да ће разговори са председником Макроном омогућити и ту врсту подршке, јер је Макрон у последње време, због изјава које је послао о проширењу ЕУ, неко ко је незаобилазан у свему овоме, а важно је да искористимо пријатељске односе и то што има висок степен разумевања и подршке Србији да ово представимо на добар начин”, каже Одаловић.

Према његовим речима, нама треба уређен простор.

“Ако било која врста робе из Албаније крене и стигне до Македоније са једним препрекама, из Македоније ка нама са другим препрекама, од нас ка ЕУ са трећим препрекама, онда то представља озбиљну сметњу”, рекао је генерални секретар.

Према његовим речима, овде су и неки економски параметри видљиви и то добра основа и за боље политичке односе.

“Када се тај ‘мали шенген’ уреди, то ће бити нешто што ће свима нама много користити”, уверен је Одаловић.

Подели на: