Најновије вести

Одаловић: Поруке мира ће дати резултате, Курти једини звецка оружјем – Кфор је на потезу

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је за РТС да су дани пред нама тешки и изазовни али верује да ће поруке мира дати резултате. Кфор је на потезу који има пун мандат да призове памети приштинске специјалне јединице, истиче Одаловић.

 

Председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром. Пре тога, изасланици су у Косовској Митровици разговарали са представницима Срба.

“Наставићемо разговор и верујем да ћемо моћи у данима пред нама макар за један мали део да постигнемо неко компромисно решење, пошто је јасно да око таблица и неких већих питања до таквог решења не може да дође уопште”, рекао је Вучић након састанка са Лајчаком и Ескобаром.

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да су разговори били тешки – тешке теме а још тежа решења ка којима се тежи.

Указује да Лајчак, Ескобар и Вучић имају крајњи циљ да се из овог изађе на миран начин, да се не дозволи ескалација на простору КиМ и залажу се за имплементацију свега договореног.

Како каже, Курти не жели ништа од овога да чује, нити да промени, он једини звецка оружјем, прети и ради у циљу изазивања немира, сукоба, демонстрира силом и да покаже да може да овлада севером, да управља тим делом јужне покрајине.

То се, како каже Одаловић, неће дозволити. “Дани пред нама су тешки и изазовни али верујем да ће поруке мира дати резултате да 1. септембра нећемо имати проблеме и ескалацију”, каже Одаловић.

“Да се примени прво, што је водиља Бриселског спопразума – ЗСО, онда је лакше разговарати о свим питањима, постоји тада колективно тело које је било обавезно да се формира одмах. Да се разговара о модалитетима како је најбоље да представнициб 10 српских општина разговарају са Приштином, то Курти упорно избегава”, подвукао је Одаловић.

Курти из састанка у састанак излази са новим захтевима
Курти из састанка у састанак, уз претње које понавља, излази са новим захтевима. Шест задњих тачака немају везе са Бриселским споразумом, напомиње Одаловић.

За њега не постоји споразум и фокусира се на једну тачку, има подршку у коначном решењу око статуса од стране земаља Квинте, наводи Одаловић.

Признање на коме Курти инсистира земље Квинте би једва чекале, оне су творци те квази државе, додаје он.

Добро је да су поруке из Србије такве да признања самопроглашене државе неће бити. То мора да их одврати од оваквих захтева, то није водиља Бриселског споразума, изричит је Одаловић.

Тај споразум се није бавио ни признањем, несталим лицима, артифактима, ратном одштетом, то су теме које Курти намеће да би побегао од Бриселског споразума, убацује теме које њему одговарају за унутрашњу јавност, рекао је Одаловић.

Кфор на потезу да спречи Приштину да изазове ескалацију
Бивши специјални представник САД за дијалог Френк Визнер позвао је привремене приштинске институције да, с обзиром на то да Београд не пристаје на признање косовске независности, своју пажњу преусмере на економију и изградњу и принцип: “Живи и пусти друге да живе”.

Коментаришући ову изјаву, Одаловић је рекао да је то рационално размишљање, примерено тренутку, то замењује шок бомбе, јер је квалитет живота на том простору све нижи, а проблема је све више – то не могу да замене шок бомбе и панцири.

“Тамо постоји Кфор који има своју мисију, успостављена Резолуцијом 1244 и без његове сагласности нема уласка специјалних јединица, то Курти упорно крши, а нема респектабилне снаге”, навео је Одаловић.

Одаловић верује да неће доћи до ескалације 1. септембра, јер, како каже, Срби верују поруци да неће бити погрома, напада, уништавања имовине.

Кфор је на потезу који има пун мандат да призове памети специјалне јединице које се налазе на северу КиМ и да озбиљно преиспита своју мисију и успостави је онако како треба, каже Одаловић.

Подсећа да су два пута дозволили погром над Србима 1999 и 2004. године. “Они су у обавези да спрече Приштину да изазове инциденте, Приштина шаље специјалце, шаље механизацију, борна возила, то не ради Београд нити Срби који живе на северу КиМ. Они су се самоорганизовали у неким ситуацијама када су били угрожени”, додаје он.

“Амерички контингент Кфора је доле. Америчком војнику није командант Курти, верујем да није. Ова мисија је важна и овај напор који се улаже, на којем смо ми инсистирали, отишли смо у Брисел са добром намером, јер ово је наставак дијалога”, закључио је Одаловић.

Подели на: