Најновије вести

Одаловић за РТС: Европска комисија препознала да је Србија одговорила на изазове

Европска комисија је препознала да је Србија одговорила на изазове мигрантске кризе, ковида, али и економски део приче који је можда најбитнији. Да смо имали ерозију и падове када је економија у питању, то би утицало и на многе друге области. Србија, ипак, има потенцијал и снаге, што се и препознаје, каже за РТС Вељко Одаловић, генерални секретар Народне Скупштине Србије Вељко Одаловић.

 

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жофре предао је премијерки Ани Брнабић годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција, који је представљен у Стразбуру.

Вељко Одаловић, гостујући у Јутарњем програму, рекао је за РТС да је извештај Европске комсије лепа вест, с обзиром на прошлогодишњи извештај који је био другачији, доста негативнији.

“Ово је један квалитетан помак и очигледно је да се препознало оно што се у Србији дешавало: да су напори који су до сада учињени да се одређене и препоруке и обавезе које су створене реализују резултирали и у извештају тако третирани”, истиче Одаловић.

Додаје да су тиме што је Србија “испуњавала обавезе и нешто што је био услов за пут и подршка путу до европских интеграција, квалитети који нам ваљају за унутрашњу употребу”.

“Ништа од овога не би вредело када би било на штету Србије и њене будућност”, каже Одаловић.

Истиче да је важно да су препознали напоре који су учињени и када је реч о промени Устава, питању правосуђа и начину избора носилаца правосудних функција, да је Скупштина препознала да има одређених помака у односу на прошли извештај.

“Када погледамо нову методологију и шта нас чека у периоду који иде, морамо се према њој и прилагодити. Она више није класична отварања поглавља и одређених области у којима су таксативно набројане препоруке и обавезе. Сада је то један шири контекст и то говори да је ЕУ у глобалу посматра све земље региона”, објашњава Одаловић.

Додаје да ЕУ мора, због позитивног тренда који се дешава у Србији, да пошаље јасније поруке око процеса европских интеграција када, шта, ко, јер може да демотивише неке од земаља у окружењу.

“Нас неће јер ми имамо свој пут, уверени да радимо за своје добро”, истиче Одаловић.

Владавина права не може да се унапреди преко ноћи
Говорећи о препорукама извештаја Европска комисије када је реч о Србији, Одаловић каже да је важно што је Србија, упркос томе што се суочила у последњих годину две са пандемијом и њеним последицима, довољно флексибилна да је ојачала.

“Европска комисија је препознала да је Србија одговорила на питања и када је реч о мигрантској кризи, ковиду, али и економски део приче, који је можда најбитнији. Да смо имали ерозију када је у питању економија и падове као многи други, то би утицало и на многе друге области. Србија, ипак, има потенцијала, снаге и добро је што се препознаје”, каже Одаловић.

Додаје када је реч о владавини прави и другим областима да су то процеси који не могу преко ноћи да се уреде.

“У времену које долази сигурно ће дати нове, квалитетне резултате. У том делу не бринем, да ми нећемо моћи да одговоримо захтевима ЕУ”, каже Одаловић.

О решењу регистарских ознака на КиМ
Истиче да ће најтежи изазов бити питање Косова и Метохије.

“Ако европске институције буду имале снаге, да Приштина седне за сто у Брисел и кроз дијалог решава сва отворена питања, која могу управо кроз решавање на релацији Београда и Приштине дају квалитетне резултате, онда је много лакше причати после тога. Ако се Приштина буде понашала како се сада понашала и буде игнорисала цео тај процес, опструирала га и бежала са тог стола и међународних обавеза које је прузела, онда сви ми имамо проблем”, каже Одаловић.

Додаје да онда долазимо у ситуацију и ако бисмо неке ствари хтели да решавамо заједно са њима за добробит свих оних који живе на обе стране административне линије због будућности читавог региона, онда адреса није Београд, већ Приштина.

Говорећи о првом састанку техничке групе представника Београда и Приштине у Бриселу, који је планиран за данас, на коме ће се разговарати о трајном решењу регистарских ознака, Одаловић каже да је добро да је важно да се процес не одлаже.

“Неће бити лако зато што Приштина, по правилу, има максималистичке захтеве и покушава да добије подршку за тако нешто. Ово је нешто о чему треба рационално размишљати, да се омогући механизам, да Срби и Албанци и сви они који прелазе административну линију са обе стране и на просторима на којима се крећу возилима се осећају лагодно, да немају терет”, каже Одаловић.

Додаје да постоји лагано решење, проблема не би ни било.

“Ово траје, није нешто што је ново, нешто што је наслеђено претходних дијалога, пре Бриселског споразума о овоме се разговарало. Ушло се у неке обавезе и сада се ради на томе”, наводи.

Америка и Европа имају обавезу према Западном Балкану
Додаје да његов први коментар што се тиче Америке и Европе када је реч о Западном Балкану да су они најодговорнији за укупно стање на Западном Балкану.

“Они имају и највећу обавезу да учине додатне напоре да свима нама помогну да се Западни Балкан уреди на начин да има будућност и перспективу. Не могу они да се гледају односе Београда и Приштине и очекивати од нас да нађемо решења за пробелем који су нам они направили”, истиче Одаловић.

Подсећа да је Резолуција 1244 жива, те да су Америка и Европа дозволиле да на територији која је била под мандатом УН, самопроглашену државу и подрже је.

“Курти је својим потезима показао да не преза ни од чега. Мислим да доноси врло ексцентричне одлуке и не верујем да је у свему што је радио досад имао неку комплетну подршку, накнадно су му се придруживали. Бојим се да не буде нових провокација, нових проблема, склон је томе”, каже Одаловић.

Истиче да резултате Српске листе на изборима који су се одржали на КиМ треба и међународна заједница и Приштина “морају апсолутно да приме к знању”.

“Заједница српских општина је наш будући циљ ка којем тежимо, јер је то обавеза коју Приштина мора да испуни”, каже Одаловић.

О седници Радне групе за међустраначки дијалог
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић најавио је да ће састанак Радне групе за међустраначки дијалог без странаца, уз учешће председника Србије Александра Вучића, бити одржан у суботу, 23. октобра, у парламенту.

“Верујем да ћемо доћи до документа који ће овај део опозиције, односно странака које су прихватиле да разговарају у параламенту о изборним условима, без присуства странаца, дати виши квалитет. Ово је озбиљнији и темељнији дијалог који је вођен. Надам се да ћемо у суботу имати заједнички документ”, закључује генерални секретар Народне скупштине Србије Вељко Одаловић.

Подели на: