Најновије вести

Одаловићу забрањен улаз на КиМ, враћен са Мердара

Шефу Канцеларије Владе Србије за нестала лица Вељку Одаловићу није омогућено да уђе на Косово. Посета је најављена пре два дана. Очигледно да питање несталих Приштину не интересује, поручује Одаловић.

 

Косовска полиција није дозволила да председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић, преко административног прелаза Мердаре, уђе на простор Косова и Метохије, јавила је Радио-телевизија Грачаница.

Како се наводи, Одаловић је данас требало да присуствује састанку Удружења породица несталих и киднапованих, а посету је најавио пре два дана.

Претходно је представница Удружења несталих у Грачаници Силвана Маринковић за РТК2 рекла да је Одаловић, после чекања од пола сата, враћен са Мердара.

Одаловић је оценио да је ово “још само један од крајње неразумних потеза” приштинских институција када су у питању нестала лица и да је очигледно да их то питање не интересује.

“Питање несталих су политизовали да сада немамо никакве контакте ни информације. Заборављају да је ова Радна група механизам који је до сада решио преко 1.800 случајева несталих лица. Увек смо тежили ка томе да радимо заједно са Приштином на локацијама, да присуствујемо свим састанцима, да у разговору са породицама будемо неко ко ће стати пред њих и рећи им шта смо урадили и шта ћемо даље радити. Овако имамо тотални застој”, рекао је Одаловић.

Како је навео, Приштина стално прича о несталима, а не предузима ништа.

“Спремни смо да све информације које имамо поделимо на један крајње одговоран начин. Питање несталих у дијалогу је хумана и цивилизацијска обавеза. Нажалост, и то је блокирано, а породице несталих косовских Албанаца исто као и породице несталих Срба заслужују одговоре”, поручио је Одаловић.

Оценио је да међународни посредници који су одговорни за дијалог и за процес механизма кроз Радне групе “ћуте и не врше притиске на приштинску страну да се одговорно односи према својим обавезама” и истакао да је, за разлику од њих, Београд своје обавезе извршио.

“Сврха мог планираног одласка на састанак је била да умиримо породице. Верујем да ће се наћи неко ко ће уразумити приштинску страну и натерати да раде оно што је у интересу породица, а не политике. Ми смо ти који су одговорни, од нас породице траже информације, а ми не можемо да радимо свој посао, између осталог, управо због тога што ја не могу да пређем административну линију, не могу да присуствујем састанку и да их обавестим на чему радимо”, поручио је Одаловић.

Апеловао је на породице да заједно са породицама несталих косовских Албанаца изврше притисак на приштинске институције како би се питање несталих вратило у функцију.

Подели на: