Најновије вести

Одавање поште патријарху Иринеју, тродневна жалост у Србији

Верници и поштоваоци одају почаст преминулом српском патријарху Иринеју. У Србији је јуче проглашена тродневна жалост. Тело патријарха данас ће из Саборне цркве бити пренето у Храм Светог Саве, где ће се сутра бити сахрањен. Грађани су позвани да се, приликом одавања поште преминулом поглавару СПЦ, придржавају епидемиолошких мера.

 

 

Тело патријарха биће унето у Саборну цркву око 8.30 и биће изложено за време литургије поводом славе цркве, Аранђеловдана. Потом би требало да буде одржан кратак помен, а затим би тело требало да буде пренето у Храм Светог Саве.

Верници неће моћи да се опросте од патријарха у Саборној цркви, већ у Храму Светог Саве, и то по посебним правилима.

Земни остаци патријарха Иринеја ће кренути у 11.30 испред Саборне цркве. Колону ће испред Храма Светог Саве дочекати војска, а у храму и свештенство. Помен је заказан за 12.30, а након тога целог дана и ноћи свештеници ће читати јеванђеља над одром.

Света заупокојена литургија заказана је за недељу. Према препорукама Кризног штаба, неће бити могуће целивање тела патријарха.

Народ ће моћи да уђе у храм на централни улаз, да приђе на неколико метара, поклони се и изађе напоље. Верници су позвани да поштују епидемиолошке мере и да носе маске, да се не задржавају и не праве гужве.

Патријарх Иринеј преминуо је јуче ујутру у ВМЦ Карабурма, где је хоспитализован због погоршања здравственог стања услед заразе коронавирусом.

Поводом његове смрти стигли су бројни изрази саучешћа и реаговања из земље и света.

У саопштењу СПЦ је наведено да ће он бити сахрањен у недељу у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

До избора 46. поглавара Српске православне цркве, наследника преминулог патријарха Иринеја, његове дужности обавља Синод, којем ће председавати митрополит дабробосански Хризостом. Избор патријарха се спроводи најкасније за три месеца од дана када је престо патријарха упражњен.

Ковчег са патријархом унет у Саборну цркву

Ковчег са телом патријарха српског Иринеја унет је око 8.40 у Саборну цркву, где ће бити изложен током литургије.

Након краћег помена у Патријаршији, ковчег је уз почасну гарду Војске Србије и архијереје СПЦ унет у Саборни храм, где ће бити служена празнична и заупокојена литургија.

Испред Саборне цркве има доста медијских екипа.

Саборни храм Светог архангела Михаила данас обележава своју славу – Аранђеловдан.

Очекује се да ће литугију служити владика дабробосански Хризостом, који ће, као најстарији епископ, предсеседавати Светом синоду СПЦ до избора новог патријарха.

Тело преминулог патријарха Иринеја требало би , након литургије, да буде пренето у Храм Светог Саве на Врачару.

У Саборној цркви почела литургија

У Саборјној цркви у Београду, где је изложен ковчег с телом преминулог патријарха Иринеја, нешто пре девет сати почела је празнична и заупокојена литургија.

Ковчег са телом патријарха српског Иринеја налази се у средини храма и потпуно је затворен, а у делу главе и груди прекривен је стаклом.

Литургију служи владика дабробосански Хризостом, уз саслужење владика шумадијског Јована, крушевачког Давида и нишког Артемија.

Верници су могли да одају пошту патријарху.

Тело преминулог патријарха Иринеја након литургије биће пренето у Храм Светог Саве на Врачару. Патријарх ће сутра бити сахрањен у крипти храма Светог Саве.

Синод: Приликом испраћаја патријарха стриктно проштовање мера

Свети архијерејски синод Српске православне цркве саопштио је да ће током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха српског Иринеја, у Саборном храму Светог Архангела Михаила и у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, бити стриктно поштоване мера еоје су због тешке епидемиолошке ситуације прописали наделжни државни органи.

Из тог разлога, обезбеђен је директан пренос на првом програму Радио-телевизије Србије, а Свети синод позвао је свештенство и вернике да умноже своје личне молитве за покој душе патријарх, каже се у саопштењу.

Ковчег са телом патријарха пренет у Храм Светог Саве

Ковчег с телом преминулог српског патријарха Иринеја пренет је из Саборне цркве у Храм Светог Саве на Врачару.

Ковчег су у Храм Светог Саве унели припадници Гарде Војске Србије и архијереји Српске православне цркве.

До Храма ковчег је пренето у колони возила, без пратње грађана због епидемиолошких мера. Дуж пута од Саборне цркве до Храма Светог Саве грађани су пратили пренос посмртних остатака преминулог патријарха.

У Храму је ковчег дочекало свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

За 12.30 заказан је помен у храму, а након тога током целог дана и ноћи београдски свештенции ће читати света јеванђеља над одром.

Литургија за упокојење почиње у недељу у 9.00 и служиће се у централном делу храма где ће бити изложено тело патријарха.

У складу са препорукама Кризног штаба и свим епидемиолошким мерама, неће бити могуће целивање тела патријарха. Ковчег је потпуно затворен, с тим да је у делу главе и груди прекривен стаклом.

Грађани ће моћи да уђу на западни страну храма на централни улаз и да приђу на неколико метара од тела, да се поклоне и поново да изађу напоље.

Патријарх ће бити сахрањен у недељу у крипти храма Светог Саве након литургије и опела.

По протоколу говориће Хризостом, Вучић, Лукић и Додик

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је, по протоколу који је објавио Синод СПЦ, предвиђено да на сахрани патријарха Иринеја говоре митрополит Хризостом, председник Србије Александар Вучић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и отац Петар Лукић, старешина београдске Саборне цркве.

“Ово је тренутак достојанствене и свечане туге. Ми испраћамо на онај пут за који се целог живота спремамо нашег патријарха, а свако у оваквим ситуацијама може да покаже меру сопствене личности, тако да они који су у стању да изговарају разне непримерене и неумесне ствари, тиме не говоре о ономе о коме говоре, они говоре о самима себи”, рекао је Селаковић на ТВ Пинк.

Како је истакао, ово је тренутак када треба да се покаже то за шта се борио патријарх Иринеј, а борио се за јединство.

Подели на: