Најновије вести

“Одговор 2021” – здружена тактичко-показна вежба са бојевим гађањем Војске и МУП-а

Војска Србије и Министарство унутрашњих послова на полигонима Орешац и Пасуљанске ливаде изводе здружену тактичко-показну вежбу са бојевим гађањем. У вежби која је названа “Одговор 2021” учествује око 1.500 војника и полицајаца. Завршници здружене вежбе присуствују председник Александар Вучић и други највиши државни и војни званичници.

 

 

Председник Александар Вучић стигао је на полигон “Пасуљанске ливаде”, где се одржава други део Здружено-тактичке вежбе “Одговор 2021”.

“Ербас” укључио наше наоружање у подсистем хеликоптера Х-145
Пуковник Славко Ракић из Министарства одбране је навео да је “Ербас”, који производи хеликоптере Х-145, одао признање нашим произвођачима оружја тиме што је прихватио да наше наоружање буде део система.
“То су саћасти лансери, седмоцевни са ракетама од 80 милиметара и гондолски митраљез. Извршена су испитивања и такви подсистеми наоружања су уведени у наоружање и војну опрему и ускоро можемо очекивати опремање војске са таквим врстама наоружања за хеликоптере Х-145”, истакао је пуковник Ракић.

Додао је да је започета модернизација мигова и да се у другом кварталу очекује завршетак модернизације чији је основни циљ повећање домета осматрања и дејства, како би могла да се користе савремена ваздухопловна убојна средства.

“Фаст роуп” и “грозд” – ризичне технике десанта и ослобађања за неприступачне терене
Потпуковник Горан Стојановић из Специјалне антитерористичке јединице МУП-а навео је да је током првог дела вежбе “Одговор 2021” приказана техника “фаст роуп” која служи за десант снага за блиску борбу на неприступачним теренима.
“Тамо где не постоји простор где може хеликоптер да се спусти на земљу врши се десант уз помоћ дебелих ужади, техником ‘фаст роуп'”, рекао је потпуковник Стојановић током специјалне емисије посвећене војној вежби.

Техника “грозд” је, према речима мајора Александра Радовановића, такође једна од ризичних техника која се користи за извлачење људи.

“Користи се на неприступачним теренима, када није могуће да се хеликоптер спусти на земљу и да слети. Карактерише га то да је на хеликоптеру закачено уже, а да се припадници каче, сваки појединачно, и осигуравају на уже. Они су и даље лака мета приликом евакуације, али то је цена брзе евакуације и неприступачног терена на којем се реализују активности”, истакао је мајор Радовановић.

Први сегмент вежбе – ослобађање талаца из објеката фармацеутске индустрије у Вршцу
Ангажовано је осам ваздухоплова, 22 борбена-оклопна возила седам десантних чамаца, седам система беспилотних летелица, као и друга борбена техника.

Вежба се изводи по сценарију – терористичка група извршила је напад на објекте фармацеутске индустрије у Вршцу. Терористи су успели да се извуку у рејон села Орешац.

У низу напада извршили су отмицу аутобуса и аутомобила и држе их као таоце.

Бригада за специјалне операције МУП-а у сарадњи са Антитерористичком јединицом и у садејству са ратним ваздухопловством и ПВО и Хеликоптерском јединицом има задатак да неутралише терористичку групу, неутралише терористе и ослободи таоце.

Напад почиње неутралисањем терориста испред објекта. Тимови заузимају позицију за упад у објекат.

Напад се наставља и ван објекта дејствовањем по терористима који су успели да се извуку из објекта.

Тимови специјалних снага опремљени су са 26 различитих врста најсавременијег лаког наоружања и опреме, савремени оптички и оптоелектронски нишани.

У другом налету са два хеликоптера Ха-45 извршен брзи десант спуштањем јединица уз тзв. “фаст роуп”.

Након десанта припадници тимова за блиску борбу извршавају припрему и прилаз за упад у објекат.

Оклопна возила “хамер”, “милош” и борбеним возилом М-15а пуцају из митраљеза “дилон”.

Након уништења терориста, два тима хеликоптерима Ха-145 евакуишу таоце.

Сигналом “сунце” завршен сегмент вежбе у Орешцу.

Почела вежба “Одговор 2021”
Председнику Србије Александру Вучићу на полигону “Орешац” предат је рапорт, чиме је и званично почела вежба “Одговор 2021”.

Председник Вучић стигао на полигон “Орешац”
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић стигао на полигон “Орешац”, где га је дочекао почасни строј Гарде Војске Србије.

У вежби учествују припадници Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерске јединице МУП-а.

На аеродрому Лађевци јутрос је извршено завршно припремање и полетање хеликоптера Ми-35 и противоклопних хеликоптера типа “гама” који ће учествовати на вежби, а пред почетак вежбе полетеће и јуришни авиони “орао”, саопштило је Министарство одбране.

Задатак хеликоптера Ми-35 на вежби је да након сламања нападне моћи и заустављања непријатеља пруже ватрену подршку у циљу припреме за извршење противнапада. Хеликоптери Ми-35 дејствоваће невођеним ракетним зрнима и топовима 23 милиметра.

На полигону Пасуљанске ливаде приказује се њихова основна намена – извођење борбених дејстава по циљевима на земљи, у оквиру ваздухопловне ватрене подршке снагама копнене војске, односно противоклопна борба и уништење непријатељеве живе силе.

Хеликопери Ми-35 због врхунских перформанси, у својој класи важе за једне од најбољих јуришних хеликоптера на свету, намењених за извршавање борбених задатака у свим временским и метео условима. Због велике ватрене моћи и снажног оклопа, на западу их зову “летећи тенкови”, а у Русији “крокодили”.

Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије, набавком хеликоптера Ми-35, заједно са хеликоптерима Ми-17 и Х-145, значајно је унапредило своје оперативне способности, што је и велики искорак у техничком и технолошком смислу, додаје се у саопштењу Министарства одбране.

На данашњој вежби дејствују и противоклопни хеликоптери типа “маљутка” за неутралисање непријатељских оклопних возила.

Са аеродрома Лађевци полетеће и јуришни авиони “орао”, који ће на Пасуљанским ливадама дејствовати ракетама ваздух–земља по непријатељу, ради наношења што већих губитака и успорења темпа њиховог напада.

“Орао” је и намењен за такву употребу, да дејством по непријатељу пружи непосредну подршку копненој војсци.

Ради обезбеђења превласти у ваздушном простору на полигону Пасуљанске ливаде биће ангажована и два ловачка авиона миг 29 који ће у симулираној борби овладати ваздушним простором и створити услове за ваздухопловну ватрену подршку. Мигови ће полетети са аеродрома “Пуковник пилот Миленко Павловић” са Батајнице.

Србија је после више од 25 година набавила девет “Ербасових” савремених вишенаменских хеликоптера Х-145М, најсавременијих у својој класи, од чега пет за Војску Србије, који су у наоружање уведени прошле године. Тиме је настављено опремање Војске Србије најсавременијим наоружањем и војном опремом која значајно доприноси јачању њених одбрамбених капацитета и оперативних способности.

Оно што ће хеликоптери Х-145М извести данас на полигону Пауљанске ливаде јесте њихова главна намена – транспорт људи и средстава, али се могу користити и за обављање трагања и спасавања, медицинско превожење, извиђање и осматрање бојишта, као и за ватрену подршку.

Подели на: