Најновије вести

Одличан одазив

Акција добровољног давања крви у Лепосавићу. Чекало се у реду да се да крв у Лепосавићу. Хуманост је најваљанија људска особина и треба је неговати и у том духу васпитавати младе, каже приликом акције трансфузије крви, докторка Мирјана Вукадиновић из Одељења трансфузије из Косовске Митровице.

 

Лепосавић, 20. новембра – Ово је друга по реду акција добровољног давања крви у Лепосавићу ове године, која се организује у сардањи Одељења трансфузије из Косовске Митровице и Општинског одбора Црвеног крста у Лепосавићу.
Крв је дало тридесетак грађана и ово је веома успела акција, оцењују организатори.
Један од даваоца Синиша Симић, каже да редовно даје крв.
-Одазивам се свим оваквим акцијама да дам крв јер највише волим овакве ненаменске акције, када незнам коме ће отићи моја крв. На овај начин сигурно се створе резерве за интервенције у хитним случајевима, а то је највише што човек може човеку дати, да му се помогне и често спаси живот. Вођен таквим размишљњем увек се радо одазивам да дам крв, а на овај начин и проверим своје здравље, каже Симић.
Крв је дало највише младих особа, што свакакво охрабрује и даје наду да хуманих људи увек има.
Радоица Филиповић, секретар Црвеног Крста у Лепосавићу каже да је ова акција била планирана летос, али због годишњих одмора, реализује се данас, 20. Новембра.
– Задовољни смо данашњим одзивом пре свега ученика и грађана Лепосавића, а свим даваоцима крви уручићемо захвалнице, а припремили смо, како то ред налаже у оваквим акцијама и сендвиче, а ученици ће имати и два дана поштеде, каже Филиповић.
Акција добровољног давања крви одржана је у просторијама Техничке школе, где је обезбеђена сва логистика, а успешној организацији допринели су и волонтери Црвеног крста.
Докторка Трансфузије крви у Косовској Митровићи Мирјана Вукадиновић, наглашава да су овакве акције редован вид активности Одељења за трансфузију, а да се ова показала као веома успешна.
– Ово је традиционална акција добровољног давања крви у Лепосавићу, коју организујемо у сардањи са Црвеним крстом , одзив је константно добар. Мотивишемо добровољно давалаштво крви, јер имамо доста пацијената, а овако се стварају резерве за све потенцијалне потребе болесника. Суштина је добровољног давања крви, на принципу добровољности и анонимности, значи ја ћу дати крв и некоме ће на тај начин бити продужен живот. Тај принцип треба неговати и популисати код младог нараштаја. Хуманост је начин живота, постојања и људскости и ту врлину треба истицати и развијати, доброта у нама даје и другима наду, каже докторка Вукадиновић.
Добровољни даваоц крви може бити свака здрава особа, старости од 18 до 65 година живота, телесне тежине изнад 50 кг, кд које се лекарским прегледом утврди да давање крви неће угрозити ни њу, ни особу којој би се та крв применила. Углавном сви даваоц крви у Лепосавићу показивали су књижице које су попуњене великим бројем давалаштава, али било је и неколико особа које су први пут дале крв. Уз апел свима који могу да дају крв, из Одељења за Трансфузију из Косовске Митровице наглашавају да сазнање да њиховим племенитим чином могу некоме да спасу живот треба да руководи сваког потенцијалног даваоца крви.

В.Вукојевић

Подели на: