Најновије вести

Одлични политички односи Србије и Белорусије

Председници Србије и Белорусије, Александар Вучић и Александар Лукашенко, сагласили су се у Пекингу да су политички односи две земље одлични и без отворених питања, али да је неопходно унапредити привредну сарадњу, која тренутно није на нивоу који постоји у политичкој сфери.

 

Лукашенко очекује значајан напредак у сарадњи Белорусије и Србије у наредним годинама, пренбела је белоруска агенција Белта. Како је рекао, привредна сарадња почиње да се приближава нивоу политичких односа.

“Мислим да ћемо за две-три године моћи значајно да унапредимо сарадњу у свим сферама где за то псотоји заједнички инетерс”, рекао је Лукашенко.

Рекао је и да се ради на планирању посете Србији.

“Очекујем да ћемо до моје посете Србији озбиљно размотрити правце сарадње да бисмо имали шта да поручимо људима и у Србији и у Белорусији. Иако смо далеко од домовина, успели смо да се састанемо и разменимо мишљења о неким питањима. Што се тиче политичких питања никаквих проблема нема. Имамо исте погледе на ситуацију на међународном плану”, наводи Лукашенко.

Констатовао је да је прошле године у трговинско-економској сфери забележен известан пад, а да у првом квараталу ове године бележи раст.

“Без обзира на то, то није обим трговинске размене које две пријатељске земље и земље са таквим потенцијалима треба да имају”, оценио је Лукашенко.

Најавио је да ће током посете Србији на дневном реду бити питања инвестиција и формирање заједничких предузећа.

Поред прозиводње трактора и друге пољопривредне механизације где сарадња већ постоји, он се осврнуо и на војно-техничку сарадњу, истакавши да на том плану “нема никаквих тајних или забрањених тема”.

“Ми смо спремни да са блиском и пријатељском Србијом сарађујемо онолико колико је Србији потребно и колико ми можемо да пружимо подршку развоју српске наменске индустрије и испорука одговрајуће војне технике. Ми то не кријемо. Забрањених тема овде нема”, истиче председник Белорусије, пожелевши да његова предстојећа посета Београду подигне сарадњу на виши ниво.

Вучић се сложио да две земље заиста имају добре политичке односе и да је потребно додатно радити у циљу подизања нивоа трговинске размене, укључујући и формирање заједничких предузећа.

“Отворени смо за то и очекујемо вас у Београду”, рекао је Вучић, преноси агенција Белта.

“Све што сте рекли у вези са војно-техничком сарадњом за нас је веома важно. Хвала вам за све што сте већ учинили”, додао је Вучић и нагласио да се Србија радује сарадњи са пријатељском Белорусијом и да је спремна за конкретне кораке у том правцу.

Подели на: