четвртак, 23. фебруара 2023. | 01:03
Најновије вести

“Одлука косовског суда је коначна, српски гласови ће бити избрисани”

Члан косовске Централне изборне комисије Стеван Веселиновић каже за РТС да је одлука косовског Врховног суда о одбацивању гласова из централне Србије политичка и да крши закон и изборна правила.

 

Пресуда косовског Врховног суда, којом је потврдио одлуку Изборног панела за жалбе о одбацивању гласова из централне Србије, значи да ће ти гласови дефинитивно бити избрисани из коначних резултата.

“Постоји трећа инстанца, то је Уставни суд, али је, што се тиче изборних правила и процедура, одлука Врховног суда коначна”, објаснио је Стеван Веселиновић.

Веселиновић указује да процедура гласања из централне Србије путем поште није мењана и иста је као и на претходним изборима.

Подсећа да су ти гласови прихватани и рачунали су се у коначне резултате.

Међутим, одлука Врховног суда све то мења, чиме се крше закон и изборна правила, каже Веселиновић и оцењује да је одлука политичка.

Пресуда неће утицати на број посланика Српске листе, али ће омогућити неким албанским партијама да уђу у парламент, наводи Веселиновић.

Додаје да је то њихова унутрашња борба, али се тиче начина на који се гласа из централне Србије, који ће морати да се мења.

Очекује да ће коначни резултати бити потврђени за 12 до 13 дана, односно до краја месеца.

Подели на: