петак, 17. септембра 2021. | 02:04

Одмор уз приступачне цене, чисту воду и љубазност

 За улаз у Албанију за држављане Републике Србије није потребан негативан ПЦР или било који други тест, као ни потврда о вакцинацији. На прелазу Врбница код Призрена за улазак у Албанију чека се од 30 до 40 минута. Летовалишта која су међу туристима из Србије најпопуларнија су Ксамил, Саранда, Драч и Валона.

 

 

Одмор на обалама Јадранског и Јонског мора у Албанији све је чешћа и масовнија дестинација бројних туриста из Србије којих је из године у годину све више. У тренутку када су земље Европске уније, попут Грчке и Хрватске, делимично отвориле своје границе за туристе из Србије, Албанија, која је уз Црну Гору и Бугарску, међу популарнијим дестинацијама за летовање наших грађана, потпуно је отворена за доласке туриста из Србије. И овог лета на прелазу Мердаре, на уласку на Косово и Метохију, велике гужве су и због великог броја туриста из Србије који крећу на одмор на некој од бројних дестинација у Албанији, од Драча па до Саранде на крајњем југу Албаније. Кренули смо прошле недеље у кратак обилазак најпопуларнијих места за одмор у Албанији, од Драча до Саранде.

СРБА НА ЦЕЛОЈ ОБАЛИ АЛБАНИЈЕ

Од јануара 2021. године држављани Србије у Албанију могу ући уз коришћење личних карата, изузев деце за коју се при преласку границе мора приложити пасош. На прелазу Врбница код Призрена за улазак у Албанију чека се од 30 до 40 минута. На путоказу код прелаза означено је да до Тиране има 161 километар. Путовање аутопутем до главног града Албаније протиче кроз сликовите пејзаже каменитих планина и клисура и ретких малих равница. Од Тиране путокази говоре да до Драча има 39 километара, Валоне 157, Саранде 284 километра… најатрактивнијих места и плажа за одмор. Сва остала места за одмор су између ових дестинација. Потпуно је безбедно путовати са српским таблицама и говорити српски, говоре српски туристи у Драчу истичући да се домаћини у хотелима или ресторанима одушеве када чују да долазе гости из Србије. Драч је међу грађанима Србије једно од популарнијих летовалишта у Албанији. Оно што одушевљава госте у Драчу и посетиоце су плаже, дугих и десет километара, које су са кристално чистим морем, белим песком. За брачни пар из Ниша Марију и Милана повољна цена смештаја пресудила је да дођу у Албанију. – Сада смо израчунали да за релативно мало новца можемо провести 20 дана на мору у Албанији. Није само ствар у повољном смештају, него и у цени хране – прича Марија. Каже да су албански угоститељи врло љубазни и сусретљиви, а српски туристи се осећају сигурно уз топлу добродошлицу. – Драч је са пространим плажама и за сваког свуда има места. Цене услуга су и ниже него на Косову. Особље је љубазно а туриста је овде из свих околних земаља. Чиста вода и ситан песак су идеални за одмор и уживање. У ресторанима има разноврсне добре хране – казао је Илија Томовић из Косовске Митровице који је почетком августа дошао у Драч са друштвом и где намерава да остане до 15. августа. Осим српских туриста, у Албанију су стигли и бројни Македонци, а чује се и босански нагласак. У првој половини јула смештај у апартману уз купаону и малу кухињу може се пронаћи за око 30 еура по дану. У мењачници један еуро вреди 120 лека. На плажама се наплаћују сунцобрани и лежаљке. Један сунцобран плус две лежаљке кошта између 1.000 или 1.500 лека. Турска кафа може се попити за 80 лека, што значи мање од једног еура, а за хладан фрапе на плажи треба издвојити 250 лека или два еура. Велика пица од које се могу најести три особе кошта 700 лека или тек 5,7 еура. Рижото с морским плодовима кошта између 900 или 1.000 лека или 7,4 еура, мусака се може појести за 700 лека, а пуњене паприке за 400 или 3,2 еура. Да би вам било јасније један лек вреди скоро колико и наш динар.

СРПСКИ И СРПСКЕ ТАБЛИЦЕ СВУДА

За око 1.000 лека или 8 еура може се наручити килограм ораде, бранцина или других морских плодова. Уз рибу ту је и бело вино, а чаша кошта око 1,5 еура. У Саранди која је најбоља за одмор, кажу многи, и која има чак 300 сунчаних дана у години, једно је од најпопуларнијих летовалишта у Албанији. Како је аеродром на Крфу изузетно близу, Саранда је популарна и међу српским туристима који долазе у Албанију. Што се тиче цена лежаљки у Саранди и околини, оне су углавном око 10€ за комплет лежаљки и сунцобрана. У Саранди смо затекли Драгану Стевић из Косовске Митровице која другу годину за редом летује овде. Има све похвале за ово популарно летовалиште, а које се налази на самом југу, преко пута грчког острва Крф. Каже да су српски туристи јако лепо примљени, домаћини су јако љубазни и гостопримљиви. Драгана хвали плаже у Саранди и наводи да су врло лепе и да је вода изузетно чиста. Такође каже да су цене у ресторанима и кафићима приступачне, тако да се на пример кафа може попити за мање од пола евра. Што се тиче цена лежаљки у Саранди и околини, оне су углавном око 6 до 10€ за комплет лежаљки и сунцобрана. Цене у Албанији, па и у Саранди, оквирно су око 30 до 40 одсто ниже у односу на друге летње дестинације у региону. Генерално који год ресторан одаберете на обали нећете погрешити, јер готово сви у понуди имају морске специјалитете, роштиљ или „ручак” попут бурека. Летовалишта која су међу туристима из Србије најпопуларнија су Ксамил, Саранда, Драч и Валона. Туристичке агенције из Београда, Ниша, Косовске Митровице, Врања, Крагујевца… имају увек понуде за одмор на албанској обали. Само у 2020. години било је више од 40.000 српских туриста у Албанији док ће ове године тај број бити далеко већи. З. Влашковић

Подели на: