Најновије вести

“Однос Београда и Приштине суштински изазов на Балкану, НАТО жели да помогне”

Један од преосталих суштинских изазова на Западном Балкану је однос Београда и Приштине, а НАТО жели да уради све како би допринео његовом решавању, поручио је заменик помоћника генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику Џејмс Апатураи.

 

Џејмс Апатураи рекао је у интервјуу за Слободну Европу да није преостало много суштинских изазова на Западном Балкану, али један од њих је однос између Приштине и Београда и решавање тог питања.

Истакао је и да ће Кфор остати на Косову и настављати да обавља свој посао који подразумева да се осигура безбедно окружење.

Говорећи о односу НАТО према безбедносним снагама Косова или потенцијалној будућој косовској војсци, Апатураи каже да се интерно разматра какву ће им реформску подршку пружити НАТО.

“Ради се о практичној, али и политичкој расправи због импликација на Косову и односима Косова са суседима. Међутим, није тајна да у Алијанси имамо и проблем држава које признају и не признају Косово. За њих је ово компликовано питање. Морамо о томе расправљати мало више и скоро сам сигуран да ће бити неких последица, али нисмо још стигли до тога”, рекао је Апатураи.

Упитан да ли ће се те последице тицати КБС, Апатураи каже да ће се, како он гледа на ствари, “стварне последице тицати подршке КБС или војсци Косова”.

Додаје да постоје и већа политичка питања која се тичу, на пример, подршке НАТО-а дијалогу између Приштине и Београда.

Истиче да НАТО такође има изузетне односе са Србијом.

Апатураи каже да НАТО поштује војну неутралност Србије и да није у потрази за новим чланицама.

“Србија је 100 одсто јасно дала до знања да је не занима чланство, нити сада, нити у блиској будућности. Ми то поштујемо. Ми поштујемо њихову неутралност”, закључио је Апатураи.

Подели на: