Најновије вести

Одређене локације за две стамбене зграде

Десета редовна седница Скупштине општине Лепосавић.
Одборници су на овој седници усвојили закључке којима осуђују првостепену пресуду суда у Приштини против господина Ивана Тодосијевића на основу изјаве о дешавањима у селу Рачак, као и низ других одлука.

Лепосавић, 12. Децембра- Иницијативу одборника Скупштине општине Лепосавић саопштила је одборница Ирена Петровић, и на основу те иницијативе усвојени су закључци којима се осуђује првостепена пресуда суда у Приштини против господина Ивана Тодосијевића за изјаву о Рачку. У овим закључцима се каже, да Скупштина општине Лепосавићосуђује првостепену пресуду Основног суда Приштини против господина Ивана Тодосијевића, за подстицање на националну, верску и расну нетрпељивост, зато што оваква пресуда показује да не само Срби, него и све остало становништво нема право на слобду говора и мишљења.Оваква пресуда отвара простор за даљу етничку дискриминацију. Право и правда важе за све,осим за Србе на простору Косову и Метохије.
Уједно Скупштина општине Лепосавић подржава предлог Српске листе, да се напусте све привремене косовске институције од централног до локалног нивоа, уколико Апелациони суд потврди ову пресуду, додајући да ова пресуда није правна, него политичка и овакве одлуке не воде до помирења и стабилизације коме сви тежимо.
Позване су и међународне организације, да се у складу са својима надлежностима, огласе поводом ове пресуде и предузму одређене мере у циљу преиспитивања ове одлуке.
Седници су присуствовала осамнест од укупно деветнаест одборника, колики је сазив Скупштине и одборници су, радећи по дневном реу усвојили тзаписник са предходне девете седнице СО-е, а потом је Горан Лазовић, директор одељења за урбанизам и комунлну делатност образложио одлуку о одређивању локације за градњу још две стамбене зграде намењене избеглицама и расељеним лицима на подручју ове општине.
Господин Лазовић је казао да је 2020 година, година када треба да буду затворени сви колективни центри, којих је још три на подручју општине Лепосавић, а изградњом још две стамбене зграде , све ове породице које су око две деценије у избеглиштву ту нађу и свој нови дом и трајно реше стамбено питање.
-Цео овај пројекат треба да се реализује у сарадњи са Данским саветом за избеглице, а допринеће да се питање смештаја избеглица и расељених лица, као и њихова интеграција у нашу средину реши трајно, изградњом још две стамбене зграде на овом подручју, казао је, између осталог, Лазовић.
Одборници су једногласно усвојили одлуку о одређивању локација за изградњу стамбених зграда, које ће бити грађене поред Ветеринарске станице у Лепосавићу.
У оквиру текућих питања , одборник Бранко Бојовић указао је на велики проблем заузимања тротоара и јавних површина на којима су паркирана возила која се више не користе. Реч је о возилима која из техничких разога нису могла бити регистрована, а забрањено је управљање нерегистрованим возилом у јавном саобраћају. Из тог разлога њихови власници, који су до доношења ове одлуке користили поменута возила, тада су их остављали на јавним површинама и ту су већ месецима. Одборник Бојовић предложио је да се ово питање реши обавештавањем власника да су у обавези да уколоне своја возила или да то ураде радници Јавног комуналног предузеће 24. Новембар о трошку власника возила и тако би се ослободио простор за паркирање, који је велики проблем у сва три урбана насеља на територији општине Лепосавић.
Одборник Бојовић указао је и на проблем великог загађења ваздуха, који је посебно изражен од када је почела грејна сезона, а загађења долазе од више топлана на мазут и чврста горива.
Председавајући Скупштином Никола Лазовић казао је да ће ова питања бити размтрана и на следећој седници СО-е Лепосавић, одборници ће бити упознати, шта је по овим питањима договорено у циљу њихових решавања.

В.Вукојевић

Подели на: