Одржана манифестација “Песничка реч” у част професора Слободана Костића

Удружење поштовалаца књижевног и духовног рада професора Слободана Костића у сарадњи са Домом културе Грачаница, организовало је манифестацију у његову част.

 

У манастиру Тамница у Речану крај Косовске Каменице, родном месту професора Слободана Костића, служена је литургија и одржан парастос једном од великана наше културе преминулом пре седам година. Литургију је служио владика рашко-призренски Теодосије, уз саслужење монахиња из манастира Грачаница, монаха манастира Драганац, старешине цркве Светог Марка у Београду, оца Трајана, и локалних свештеника.

После литургије, у породичној кући Слободана Костића, организован је културни програм у којем су учествовали Културно уметничко друштво Крива Река, певачка група ОШ “Десанка Максимовић“, женски хор Гимназије и његова сабраћа – књижевници.

У склопу манифестације одржана је и промоција књиге Ђорђа Јевтића “Косово у делима српских аутора” и додељена је прва књижевна награда “Слободан Костић”.Награда је припала песнику Ивану Негришорцу из Новог Сада за збирку “Истрага предака”.

Ово је други пут да се у Косовском Поморављу на овакав начин обележава сећање на лик и дело једног од најзначајних књижевних стваралаца Косова и Метохије. Поред рођака, многобројних пријатеља и студената, овом обележавању присуствовао је и наш прослављени глумац Гојко Балетић, који је уједно и водио културни програм.

На крају манифестације у Речану, додељене су благодарнице за пружање моралне и материјалне помоћи у организовању ове манифестације.

Подели на: