Најновије вести

ОЕБС и Унмик о случају Драгице Гашић: Право на повратак је основно људско право

После подршке немачког амбсадора и НВО из Приштине и Мисија ОЕБС на КиМ осудила је нападе на српску повратницу у Ђаковицу, Драгицу Гашић.

 

 

Мисија ОЕБС-а поручила је да су неприхватљиви покушаји застрашивања неког ко жели да се врати својој кући и живи у миру са својим комшијама.

У саопштењу се наводи да је правни оквир за повратак на КиМ јасан, те позива све укључене стране да подрже владавину закона.

“То је основно људско право. ОЕБС је доследно радио на примени људских права, укључујући право расељених лица на повратак и подржавао је право на правду за жртве сукоба”, напомиње су саопштењу.

Мисија истиче да подржава власти и друге заинтересоване стране у развоју поузданих политика и стратегија и да у потпуности стоји иза примене правних инструмената и одредби за решавање проблема повратка и интеграције расељених лица.

“Наша главна иницијатива у овом погледу је Скопски процес који је мисија покренула 2014. године, а подржао га УНХЦР. Скопски процес је успешан пример активности усмерене на питање расељавања са Косова, усредсређен на проширену институционалну сарадњу између Приштине, Београда, Подгорице и Скопља”, поручили су из Мисије.

И специјални представник генералног секретара УН и шеф Унмика Захир Танин подржао је право на повратак Драгици Гашић. подсетивши на значај унапређења и заштите права свих повратника.

Танин је у саопштењу објављеном на сајту Унмика, позвао централне и локалне институције да у сарадњи са цивилним друштвом и локалним заједницама обезбеде погодно окружење за све повратнике.

“Олакшавање безбедног, достојанственог и одрживог повратка и реинтеграције свих повратника је кључно за обезбеђивање будућности Косова као демократског, мултиетничког друштва заснованог на поштовању људских права и владавини закона, а и од виталног је значаја за унапређење већег поверења и помирења међу заједницама”, закључио је Танин.

Драгица Гашић прва је српска повратница у Ђаковици, а након што је крајем јуна јавност упозната са тим да се вратила да живи у том месту, једанаест невладиних организација из те општине затражило је од локалних власти да је што пре иселе и најавило је подношење петиције косовској влади.

Пре три дана је и Општина Ђаковица поднела тужбу, којом тражи да се поништи уговор о издавању стана са Гашићевом уз захтев да се о томе донесе привремена мера.

Раније данас, немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде поручио је да је право на повратак кући основно људско право, и да у његово остваривање треба да се укључе сви делови владе и заједнице.

“Дуго година подржавамо повратак расељених лица на Косово. Право на повратак кући је темељно људско право! Чврсто верујем да је за ове личне одлуке потребна пуна и неполитизована подршка свих нивоа владе и свих укључених заједница”, написао је Јорн Роде на свом налогу на Твитеру.

У реаговању на тужбу Општине Ђаковица против Гашићеве, Фонд за хуманитарно право и Иницијатива младих за људска права у Приштини оценили су да је тај чин у супротности са уставом и законима.

Истакли су да Драгица Гашић поседује неопходну документацију којом се потврђује њено право на коришћење имовине, право које јој је додељено одлуком приштинске Агенције за верификацију имовине, која је 9. јуна ове године ослободила њен стан удаљавајући породицу која је била ту, а како би јој је омогућила повратак у тај стан.

Подели на: