Најновије вести

Огласио се Кфор због Високих Дечана: Ту смо

Представници Кфора саопштили су данас да су њихови припадници присутни око манастира и да настављају редовне дужности.

 

Кфор се огласио поводом радова на путу Дечани – Плав кроз заштићену зону Манастира Вискоки Дечани, што забрињава Епархију рашко-призренску.

“Кфор наставља да обавља редовне дужности у тој области и у блиском контакту је са свим партнерима задуженим за безбедност”, навели су из те мисије за Тањуг, упитани да ли братство манастира може очекивати помоћ од Кфора, након што је отац Сава Јањић обавестио међународну заједницу о овом проблему.

Уместо конкретног одговора на питање везано за манастирски посед, поновљено је да је Кфор чврсто посвећен мандату, повереном 1999. године.

“Чврсто смо посвећен да наставимо да доприносимо сигурном и безбедном окружењу и слободи кретања за све грађане Косова, у складу са мандатом датим Резолуцијом СБ УН 12 44”, навели су из Кфора.

Епархија је јуче упозорила да се настављају незаконити радови на путу Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира, упркос експлицитној забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне зоне.

Збогсвакодневног проласка великог броја тешких грађевинских возила већ су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. века и манастирским објектима.

Подели на: