Најновије вести

Ограничен рад угоститељских објеката

Донете нове мере у циљу сузбијања и ширења Цовид 19 инфекције у Лепосавићу

 

Са седнице Кризног штаба, ових дана, упућен је апел свим грађанима да се придржавају свих мера како би заштитили себе и своје здравље.

Лепосавић, 1.јул- Након дуже паузе одржана је седница Штаба за вандредне ситуације општине Лепосавић, на којим су пуново уведене рестриктивније мере у циљу спречавања и ширења инфекције Цовид 19 код становништва на овом подручју. Последњих неколико дана приметан је већи број пријава на здраствене тегобе код грађана, а регистована су и нова два случаја, од корона вируса. Реч је о становницима из села Врачева код којих је потврђено да су позитивни на овај вирус. Све ово изазвало је већу панику код становништва, па сви они који су осетили ма какве тегобе јавили су се у Ковид амбуланту у Лепосавићу. Од двадесет девет особа узет је и послат на тестирање брис грла и носа и сви они чекају резултат теста.
Кризни штаб са своје седнице, упутио је апел свим грађанима да се строго придржавају свих мера заштите, односно ношења заштитних маски и рукавица, као и поштовање дистанци у затвореном простору. То се односи и на размак столова у гоститељским објектима, чије је радно време ограничено до 23 сата.
Радош Михајловић испред штаба за вандредне ситуације у Лепосавићу каже да грађани треба веома озбиљно да швате опасност која вреба од заразе корона вирусом.
– Грађани не треба да буду у паници, али сваки сумњиви случај треба пријавити у Ковид амбуланту, како би било испитано стање и отклоњена сва могућност преношења и ширења заразе. Рад угоститељских објеката је ограничен до 23 сата и сви треба да поштују ову препоруку, а писмена упуства о мерам заштите прослеђена су свим власницима угоститељских објеката, како би госте упознали са њим и придржавали се свих упустава поштовања дистанце у затвореном простору, каже Михајловић.
Уједно Косовска полиција у сарадњи са Инспекцијом рада контролисаће поштовање новодонетих мера, а све у циљу да се сачува здравље становништва и са што мање последица изађе из овог другог таласа епидемије коју проузрукује корона вирус.
Ковид амбуланта у Лепосавићу која је почела са радом још половином марта у континуитету ради све ово време, с тим што у протеклих месец дана нису имали нових пацијената. Последњих дана ова ситуација се променила и само у једном дану двадесет девет лица се јавило за тестирање.
Др. Сања Крачковић запослена у Ковид амбулнти у Лепосавићу, истиче да је повећан број пацијената ових дана који се јављају са симптомима сличним ковиду, да су од свих узети брисеви и послати на тестирање. Похвалила је рад и сарадању са Хигијенским заводом у Косовској Митровици, подвлачећи да су сви на истом задатку спречавања ширења ковид инфекције.
Ових дана, без претходне најаве, Косовска полиција спречила је одржавање скупова угоститељским објектима где се окупља више од сто људи, а исто ће се убудуће односити и на одржавање спортских манифестација. Додатни проблем у Лепосавићу је чест недостатак пијаће воде нарочито у овим топлим летњим данима, па су становници принуђени да се сналазе из алтернативних извора, сеоских чесми и бунара или купују флаширану воду.
ЈКП“24. Новембар“ упутило је апел свим грађанима да се суздрже од ненаменског трошења воде као што су прање аутомобила, поливање башти, травњака, цвећа и др. и на тај начин омогуће да сви имају пијаћу воду. У циљу појачане хигијене, ЈКП је у више наврата прало и дезинфиковало улице, а то ће чинити и убудуће, како би се и на тај начин утицало да се спречи ширење вируса.
В.Вукојевић

Подели на: