Најновије вести

Охрид – Балкански Јерусалим

Пензионери и млади из Лепосавића, Косовске Митровице и Грачанице посетили Охридско језеро

Удружење пензионера успешно ради годинама и пружа могућност својим члановима да путују. Овога пут у сардњи са младима из Косовске Митровице и Грачанице посетили су Охридско језеро и град Охрид, кога зову још и Балкански Јерусалим, јер има 365 цркава колико и дана у години.
Лепосавић, 4. Септембра- Треба видети Охридско језеро, тај утисак имају сви након дводневне екскурзије. Чисто језеро, вожња бродом до друге обале језера, шетња старим градом Охридом, посета Биљаниним водопадима И на крају вожња жичаром Водно у Скопљу до Миленијумског крста, одакле се пружа прелепи поглед на град Скопље И шире подричје Северне Македоније је јединствени доживљај и успомена за памћење.
А шта је живот за пензионере него да у позној животњ доби доживе овако нешто. Овога пута за ово путовање могла су се пријавити И трећа лица, па су то били млади из Лепосавића, Косовске Митровице И Грачанице, што је дало раздраганост целој групи, а весеље на свечаној вечери био је прави угођај за све.
Гости Охрида са Косова и Метохије били су смештени у хотелу Чинго, модерном и атрактивном градском хотелу у центру Охрида, одакле је близу и стри и нови део града Охрида. Стари део града Охрида је уједно и најпосећенија дестинација туриста. Главна улица протеже се до пристаништа на језеру, одакле се организују туристичке туре излетничким бродовима на другој страни језера где су лепо уређене плаже и најпосећенији манастир Св. Наума, који је на македонској страни, док је трећина језера , по подели из бивше Југославије припала Албанији.
Град Охрид налази се на североисточној обали Охридског језера И седиште је истоимене општине. Охридска општина се састоји од града Охрида И још двадсет осам села, који заједно имају око 55 хиљада становника. Лежи у дну Охридског поља на хриди, одакле И носи име. ,, Ово је најстарији град на Балканском полуострву са континураном цивилизацијом,, каже туристички водич из града Охрида, односно град кроз целу своју историју био је насељен.
Вожња бродом преко језера је посебан доживљај. Са кратким задржавањем и пристајањем обали, посетиоци могли су да виде реконструисано насеље сојеница на води, како се некада живело на овом подручју. То су куће на води, посебно реконструисане од дрвета и блата, како се некада градило И својеврсна су туристичка атракција да се осети дух старих времена И традиција старог насеља , како се некад живело.
Уређеност плажа и целе околине оставља посебан утисак. Вода језера је кристално чиста са преливима зелене и модро плаве у дубинама. У плиткој води може се угледати јато риба у прозирној води. На екологију се посебно овде указује, јер је све уредно и чисто, а обиље цвећа и украсног растиња ствара посебан угођај уживања у природи.
Продавнице у граду су добро снабдевене, а доминира понуда охридских бисера. Мали стари дућани нуде одличну понуду златног И сребрног накита И бисера, а то је посебна атракција за туристе који су овде због шопинга. Постоји прича да се само две породице баве производњом и продајом оригиналних охридских бисера.
Охрид и Охридско језеро су од 1980 ,године на списку светске баштине УНЕСКО. Ово је град богатог културно- историјског наслеђа. На овом подручју налази се 365 цркава, колико је И дана у години, па целло ово подручје с правом зову И Балкански Јерусалим. Групе туриста са организованим водичима могу се срести на сваком кораку, те је И посета овдашњим културно- историјским споменицима свакодневна. А туриста има како из Северне Македоније И региона, тако И из целог Света. Најпознатији је манастир Свети Наум, на самој обали Охридског језера, Црква Свете Софије, Светог Климента и многе друге.
Самуилова тврђава је средњовековно утврђење у Охриду на обали Охридског језера и спада у ред градских тврђава. Утврђење, које су гости са Косова И Метохије имали прилику да обиђу, смештено је на два брда чији се врхови уздижу на 50 и 90 метара изнад нивоа језера које га окружује и пружа природну одбрану његовој западној и јужној страни. Град је са три стране опасан бедемима , са источне, западне и северне у различитој висини у зависности од положаја.
На подручју горњег града, током последњих година извршен је већи број археолошких истраживања у којима је откривено неколико веома вредних предмета . Поред већег броја сребрних предмета , малих колица, дечјих златних сандала, нађене су и две златне маске , као и златна наруквица са прстеном. Значај налаза ових маски је у томе, што је тиме потврђена претпоставка да су оне биле саставни део античкомакедонске културе, пошто су на ширем подручју града Охрида, почетком XX века , пронађене четири овакве маске. Две од тих маски су завршиле у Софији, док се две налазе у збирци Народног музеја у Београду.
Сви ови предмети припадају Античкомакедонској цивилизацији у чије време се на овом месту налазио град Лихнидос, датирани су између петог и трећег века пре нове ере.
У Првом И Другом светском рату град Охрид је сачуван од великих разарања , тако да су сви историјски споменици, као и уже језгро града сачувани кроз историју. С, тога се Свети Кирил, посебно поштује и сматра заштитником овог града.
И бројне легенда везане су за овај древни град и његову историју. Тако остаје и прича, песма и споменик младој Биљани са Охридског језера која је платно белила на месту где је чекала свог вереника, рибара. Међутим , језерске виле удавиле су њеног рибара, а од Биљаниних суза потекли су водопади, који и дана данас стоје и причају легенду о несрећној љубави. Постоји и прича, ко на овом месту три пута без застајања пређе с камена на камен поред водопада да ће се удати или оженити.
У повратку , уприличена је посета Скопљу, где је жичаром Водно организована поста Миленијумском крсту изнад Скопља, а са тог видиковца види се скоро цела Македонија и Шар планина у даљини.
В.Вукојевић

Подели на: