Најновије вести

Округли сто у Пекингу – Си модератор, Вучић говорник

У Пекингу је рано јутрос у оквиру форума “Појас и пут” почео округли сто лидера на којем говори и српски председник Александар Вучић.

 

Први панел у Пекингу одржава се на тему “Подстицање повезаности у циљу проналажења нових извора раста”, а модератор је домаћин скупа, кинески председник Си Ђинпинг. На том заседању говори и председник Вучић.У уводном обраћању кинески председник је рекао да ће Кина наставити да се усредсређује на инфраструктурне пројекте, јачање сарадње у домену интелигентне производње и дигиталне економије, стратегије које покрећу иновације.

“Наставићемо и са даљим отварањем наших тржишта и побољшавањем услова за трговину и улагања, како бисмо осигурали слободан проток робе и услуга. Изградићемо један разгранати финансијски систем и тржиште капитала. У оквиру иницијативе Појас и пут потребно је и јачање наше културне сарадње”, рекао је Си у обраћању.

Председник Србије искористио је прилику пред почетак, за време доласка лидера, за краће билатералне разговоре.

О реформама, економским кретањима и ситуацији у региону, пред почетак округлог стола лидера “Подстицање повезивања са циљем проналажења нових извора раста” на острву Јанђи, председник Вучић разговарао је с директорком ММФ-а Кристин Лагард и премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Скуп се данас одржава без присуства медија, тако да лидери могу отворено да разговарају.

На маргинама заседања, председник Србије ће имати билатерални састанак с председником Швајцарске Конфедерације Улијем Маурером.Кинески лидер ће током дана приредити радни ручак и друго заседање на тему “Јачање синергија различитих политика и изградња приснијег партнерства”, на којем ће присуствовати и Вучић.

И на том и на трећем заседању модератор ће, такође, бити Си.

Треће заседање биће посвећено промовисању еколошког и одрживог развоја у циљу имплементације Агенде УН 2030.

Потом следе завршна обраћања, а како је Вучић рекао још пред одлазак у Кину, њему ће бити указана посебна част да се уз још два светска лидера обрати окупљенима.

По завршетку сесија, председник Кине ће одржати конференцију за новинаре чиме ће бити означен и крај другог међународног форума “Појас и пут”.

Подели на: