Најновије вести

Окупљање Завичајног удружења потомака рудара ”Трепче”

Поводом 6. августа, Дана рудара Републике Србије

 

Завичајно удружења потомака рудара ”Трепче” постоји више од 25 година а 2005 су регистровали у АПР-у у Београду. Ово удружења потомака рудара Трепче окупља људе који су живели у Старом Тргу и Првом Тунелу а којих више нема у овим местима јер су етнички, систематски очишћени отимањем са ових простора.
-Наше активности се огледају у томе што се састајемо сваке прве суботе у јуну и за Дан рудара, 6. августа, у Београду а за Митровдан смо у Косовској Митровици на градској слави када поред дружења обилазимо гробље у јужном делу Митровице али и муслиманска гробља у Првом Тунелу и Митровици јер и тамо почивају наше комшије и очеви., – каже секретар Завичајног удружења потомака рудара ”Трепче” из Старог Трга Зорка Шарић.
Она каже да Удружење редовно посећује српске светиње на Космету и обавезно манастир Соколицу јер је то једини начин да виде своје куће крај Мајдана код Старог Трга.
-Ми становници Старог Трга и Првог Тунела дичили смо се мултинационалним саставом становништва јер је та мултинационалност обогаћивала живот не само ових радничких насеља већ и читаве земље – каже Зорка која данас живи у Панчеву.
Она наводи да су данас ускраћени за завичај јер, и ”Трепча” и родна места су су им отета.
– Безброј пута шватили смо и знали да се на Космету , спрема зло. Већ тада смо покренули окупљање потомака рудара са циљем да се не заборави да смо тамо живели, да желимо тамо да се вратимо јер је ”Трепча” и сваки део КиМ и део нас. Деца рудара чији су очеви или дедови изгубили живот у руднику, или им је рударска болест узела очеве пре времена, данас нарочито желе да се не забораве ни рудник ни наши очеви, ни наш завичај, – каже Зорка Шарић.
Ово Удружење је врло посвећено очувању свега што говори о животу у родном месту, Старом Тргу и Првом Тунелу. Удржење на свом сајту чува много важних докумената а чланови удржења су издали и бројне књиге.
З.Влашковић

 

Подели на: