Најновије вести

Омбудсман у Приштини отворио случај новинарке РТС-а Светлане Вукмировић

Омбудсман у Приштини отворио је случај новинарке Радио-телевизије Србије Светлане Вукмировић, којој је од 2021. године забрањено да уђе на КиМ и несметано обавља свој посао, потврдио је заменик омбудсмана Срђан Сентић.

 

 

Срђан Сентић је у одговору за Радио КиМ, поводом случаја новинарке РТС-а Светлане Вукмировић, рекао да је “у току истрага свих навода из садржаја писма” које су новинарске и организације цивилног друштва недавно послале властима на Косову и Метохији.

“Отворили смо случај и у току је истрага свих навода из садржаја писма у складу са мандатом, уставним и законским надлежностима Институције Омбудсмана. Институција Омбудсмана ће након завршетка истраге и свих потребних радњи одговорити на жалбу”, навео је Сентић.

Новинарске и организације цивилног друштва су 1. августа послале писма министарству унутрашњих послова, министарству спољних послова и омбудсману тражећи објашњење због чега је новинарки Светлани Вукмировић одбијен улазак на Косово и Метохију.

Истовремено су тражили да надлежни органи обезбеде поштовање потписаних споразума између Београда и Приштине, који подразумевају слободу кретања, без изузетка.

Од 2018. године, новинарки РТС-а Светлани Вукмировић у више наврата одбијен је улазак на Косово и онемогућено обављање посла.

Најновији случај догодио се 1. маја, када је Вукмировићевој поново забрањен улазак на територију Косова и Метохије, уз образложење да се сматра претњом по јавни ред, унутрашњу безбедност, јавно здравље или међународне односе.

Удружење новинара Србије послало је претходно председници Европске федерације новинара (ЕФЈ) Маји Север, као и међународним новинарским организацијама писмо у којем их обавештава о случају Светлане Вукмировић, након чега је 8. августа ЕФЈ изразила забринутост због случаја новинарке РТС-а.

 

Подели на: