Најновије вести

Омикрон букти у Србији, ковид амбуланте на удару

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.412.588 случајева коронавируса, а урађена су 7.579.832 теста. Од последица заразе преминуло је 13.026 особа. Смртност је 0,92 одсто.

 

У српским срединама на КиМ забележена су 133 нова случаја инфекције коронавирусом међу тестиране 194 особе, а тренутно је 476 активних, саопштено је у првом овогодишњем извештају Кризног штаба у Косовској Митровици.

Од последњег извештавања нема преминулих, а од избијања епидемије живот је од ковида 19 изгубило 195 особа.

Новооболеле особе су Косовске Митровице – 81, Звечана – 19, Лепосавића – 8, Зубиног Потока – 11, Грачанице – 7, Прилужја – 4 и Призрена -3.

Укупно оболелих у српским срединама од избијања епидемије је 8.880.

У Србији 2.368 хоспитализованих пацијената
У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 2.368 хоспитализованих пацијената. На респираторима се, према јучерашњем пресеку, налазе 103 особе.

Према последњем пресеку, у Србији је тестирано 31.540 особа, а коронавирус је потврђен код њих 12.721. Преминуле су 23 особе.

На седници Кризног штаба нису донете нове мере, али се инсистира на поштовању постојећих. Предложен је краћи период изолације и мањи размак између друге и бустер дозе вакцине.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је након седнице да је добро што ковид болнице немају уобичајен пријем пацијената са тешком клиничком сликом у односу на досадашње таласе епидемије, што говори у прилог томе да у Србији доминира омикрон сој, који је и највећим делом одговоран за нагло повећање броја заражених.

Што се тиче почетка наставе у централној Србији, у уторак ће бити одржане додатне консултације везане за почетак наставе у основним и средњим школама на територији целе Србије.

Било би добро да макар две до три наредне недеље у школама буде примењена онлајн настава, рекао је за РТС доктор Бранислав Тиодоровић након седнице Кризног штаба.

Већ неколико дана региструје се петоцифрени број заражених, а редови испред ковид амбуланти се не смањују. “Овога тренутка је на ковид амбулантама удар”, рекао је Тиодоровић.

Имунолог и биолог др Сергеј Томић из Института за примену нуклеарне енергије објаснио је у разговору за Први програм Радио Београда да омикрон има значајно више мутација и да због тога лакше заобилази “прву линију одбране”, односно неутралишућа антитела стечена претходним заражавањем или вакцинацијом. Због тога се и не може искључити поновно заражавање, али са блажом клиничком сликом која, генерално, зависи од укупног имунског одговора организма.

Подели на: