Најновије вести

Опозиција и цивилно друштво оптужују Куртија за недостатак транспарентности о дијалогу са Србијом

Четири дана након састанка делегација на нивоу стручњака у Бриселу, Демократска партија Косова и Демократски институт Косова (КДИ) сматрају да у новом поглављу дијалога има “пуно магле”, преноси Косово прес.

 

Према њиховом мишљењу, косовски премијер треба да извештава Скупштину пре и после сваког састанка са српском страном.

С друге стране, Покрет Самоопредељење негира тврдње опозиције, наводећи да је премијер Курти упутио позив за укључивање у процес дијалога.

Посланик ДПК Хајдар Бећа сматра узнемирујуц́им што премијер Курти није извештавао Скупштини о свом првом састанку са председником Србије Александром Вучиц́ем.

Бећа наводи да су сви претходни премијери обављали ову дужност додајући да за сада не постоји званична агенда за дијалог са Србијом.

„Видимо да недостаје транспарентност у разговорима, ако погледамо прошлост, бивши премијери су пре сваког састанка Републике Косова и Србије долазили у Скупштину, разговарали су о дневном реду који имају у Бриселу. Истовремено, кад су се вратили, поново су урадили исто. А тренутни премијер, господин Курти још није предузео такву акцију. За мене као посланика је забрињавајуће, а више забрињава недостатак транспарентности за грађане, јер немамо званичну државну агенду у односу са Србијом“, каже Бећа.

Критикама због не транспарентности у односу на дијалог са Србијом придружила се и Виолета Хаџоли из КДИ, која каже да Скупштину не треба избегавати о једном тако важном процесу за земљу.

„Недостатак транспарентности прати ово ново поглавље дијалога, како га ми називамо. Премијер Курти још није поднео извештај Скупштини о последњем састанку са председником Вучиц́ем. Ми као КДИ сматрамо да Скупштину не треба избегавати у овом важном процесу као што је дијалог, посебно имајуц́и у виду да је Скупштина највиша надзорна институција спољне политике. Стога, позивамо премијера Куртија да дође што пре и извести Скупштину у вези са састанком, како би даље објаснио посланицима предлоге које је тамо изнео”, рекла је Хаџоли.

Она је додала да је потребно прижити пружи информације и о чему се разговара у техничким групама у којима учествује господин Бисљими и о чему ће се разговарати на састанку 25. јула.

“Постоји низ информација које влада није поделила ни са Скупштином ни са јавношц́у“, рекла је она.

Ипак, по мишљењу посланика Покрета Самоопредељење Аљбана Хисенија, ове тврдње нису тачне.

„У процесу дијалога увек смо упуц́ивали позив за пуно учешц́е, с друге стране имамо транспарентност јер је унапред извештавано. Говорили смо у Скупштини, премијер Курти је такође извештавао о питању дијалога и припремама које се врше у Скупштини Републике “, каже Хисени.

Подели на: