Најновије вести

Опозиција напустила седницу парламента у Приштини због Куртијевог обраћања

Посланици опозиционих странака напустили су посебну седницу скупштине посвећену годишњици једнострано проглашене независности, током које је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти говорио о успесима своје владе.

 

 

Аљбин Курти је, између осталог, на посебној седници говорио о пандемији, енергетској кризи, корупцији, због чега су посланици из редова опозиције напустили парламент.

“Криза пандемије, као и енергетска криза, погодила је сваку земљу, а на Косову истакла недостатак дугорочног стратешког планирања инвестиција. Зато морамо да пронађемо језик разумевања једни са другима. Криза је погодила све грађане. Знам у каквим условима живи већина грађана, знам њихове бриге, већина живи од месеца до месеца, а многи живе од дознака из дијаспоре”, рекао је Курти на посебној седници.

Оценио је да је његова влада изабрана због губитка поверења у правду и претходну власт.

“Захваљујући борби против корупције и криминала, Косово се попело за 17 места у борби против корупције. На међународном плану продубили смо сарадњу са нашим пријатељима јачањем безбедности грађана. Остварили смо рекордан број посета у иностранству и земљи и редефинисали смо дијалог у Бриселу, као две равноправне и препознатљиве државе”, навео је Курти.

Истакао је да нема демократије без слободних и независних медија, али је и оптужио медије да преносе “дезинформације које долазе од страних служби”.

“Као премијер разумем да ће људи свашта причати о мени, али ја ћу ово бранити јер наша борба за слободу није била само борба да будемо ослобођени, већ́ да живимо слободни. Да бисмо кренули напред, потребно нам је практично размишљање, а не само критичко. Морамо да пронађемо консензус и јединство које не онемогућава критику”, рекао је Курти.

Председница Вјоса Османи је на седници рекла да је “Косово поднело вишевековну жртву за постизање слободе и независности”.

“Ослобођење из заточеништва није била наша национална драма. Стога, како се притисак на нас повећавао, истим темпом, наш мирни отпор је почео да се претвара у оружани отпор”, рекла је Османи и истакла да су значајни међународни чиниоци стали “на страну Албанаца и слободе”.

“Данас смо овде не само због наше посвећености и пожртвовања, већ и због тога што смо имали помоћ наших пријатеља. Демократски свет никада није ћутао пред патњама наше земље”, тврди Вјоса Османи.

Подели на: