Најновије вести

Општина Косовска Митровица: Посета храму Светог Саве у јужном делу града

Поводом божићних и новогодишњих празника председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић са сарадницима и начелник Косовскомитровичког округа Славко Симић обишли су данас Храм Светог Саве у јужном делу града и уручили пригодне поклоне и огревна дрва породици свештеника Ненада Стојановића, јединој српској породици у овом делу града.

 

Ми као Општина традиционално, у континуитету настављамо подршку када је и у питању и превоз деце до школе, и дрва за огрев и све оно што је неопходно за функционисање ове породице. Верујемо да ће у периоду који је пред нама бити све већи број верника у јужном делу града – казао је Спирић и истако да ова породица, која истрајава у овим изазовним временима показује да су Косовска Митровица и Косово и Метохија саставни део Србије и да тако мора да буде.
Начелник округа Славко Симић рекао је да “за нас не постоји већи задатак него да чувамо негујемо и поштујеме наше културну историјску баштину и верске објекте”.
– Храм Светог Саве овде у Косовској Митровици је једна од најлепших верских грађевина овде на Косову и Метохији и ту грађеивину и овај верски објекат наравно да ћемо сачувати и наравно да ће нас она увек сабирати и окупљати. Бије се велика битка да опстанемо на простору КиМ, боримо се да преживимо и боримо се да опстанемо, бори се и наша црква, боримо се и сви ми али где год је црква ту је и народ, а где год је народ ту је и дражава и докле год будемо водили једну јединствену и снажну борбу ми ћемо на овим просторима опстати и остати – казао је Симић додавши да док је Храма овде надамо се да ће и наш народ који је избегао из јужног дела Косовске Митровице покушавати да се врати.
Свештеник Ненад Стојановић захвалио се на посети и континуираној помоћи која им, како је рекао, даје снагу да опстану.
– Живимо и опстајемо, надамо се пре свега у Бога а и надамо се и у наш народ и наше институције. Ово је велика помоћ за нас, пуно нам значи за наш опстанак као једине српске породиве у јужном делу града, да сачувамо цркву, светиње да обновимо и да се овде окупљамо за велике празнике – рекао је Стојановић.
Подсетимо, Саборни храм у јужном делу Косовске Митровице страдао је од стране албанских екстремиста у мартовском погрому 2004. године. Са његовом обновом се кренуло 2013. када је делимично обновљен али никада није враћен у првобитно стање. Храм је литургијски оживео 2015. године, а свештеник Ненад Стојановић је на служби овде од 2016 године. Са супругом и четири сина живи у парохијском дому уз Храм.
С.К.

Подели на: