Најновије вести

Оптужен за крађу струје у кући коју нема

Директор Канцералије за КиМ разговарао са Србољубом Веселиновићем у Грачаници

 

 

Србољуб Веселиновић из Краљева приведен је на административном прелазу Јариње под сумњом да је нелегално трошио струју. После вишесатног задржавања на прелазу, Веселиновић је пребачен у Призрен где је дан после саслушан. Након саслушања ослобођен је јер је утврђено да није крив за наводно нелегално прикључивање на, како је Веселиновић рекао, далековод у том граду.
-Нешватљиво је шта ми се догодило на Јарињу, а потом у Призрену. То ни на филму не може да се види, онакав поступак према мени, човеку од 80 година. Приметио сам да прстом показују у мене, а ја не знам о чему се ради. Два дива су пришла ауту и рекли излази напоље. Питао сам их шта се догађа , а они су ми грубо одговорили да излазим напоље и да ништа не питам, казао је Веселиновић у Грачаници где се састао са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем.
Србољуб Веселиновић нема кућу у Призрену. Он се иселио са Косова и Метохије када је имао 12 година, односно 1952. године. Живео је и радио у Војводини, Немачкој, и сада живи у Краљеву.
-Немам кућу у Призрену и не знам како сам могао да крадем струју са далековода. Да ли то може уопште да се ради? На документу који сам видео, док су ме салушавали у Призрену, била је фотокопија моје личне карте, не знам одакле им. Не могу и даље да верујем шта ми се догодило, то је невероватно. Знате, није лепо да се тако поступа са нама, нарочито са старијим људима. Ставили су ми лисице док смо ишли ка Призрену, рекао је Веселиновић.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију оцењује да је Србољубов пример још једне злоупотребе приштинског правосуђа.
-Чињеница је да Срби страдају од стране приштинског правосуђа, између осталог и тако што се оптужују за ствари које нису починили. На примеру човека који улази у девету деценију живота можемо видети да само ако сте Србин можете бити осуђен, можете страдати, можете бити ухапшени и то се углавном завршава тако што се наши интерно расељени људи хапсе, по некаквим тајним оптужницама, држе више месеци у притвору и на крају пусте, рекао је Петковић.
Према речима директора Канцеларије за КиМ, Веселиновић је неосновано оптужен да је крао струју, а уопште не живи у Призрену.
-Можете ли да замислите која је то врста парадокса и понижења према српском народу овде на Косову и Метохији. Приштинско правосуђе на овај начин директно саучествује заједно са властима у Приштини да се интерно расељени Срби не враћају на простор КиМ, јер ако наши људи који су протерани са својих вековних огњишта виде како пролазе Веселиновић, Драгица Гашић, Никола Перић из Гојбуље, Ранко Бацић из Долца, како пролазе многи други, свима је јасно због чега је стопа повратка мања од 2 одсто, казао је Петковић и нагласио да се са оваквим догађајима мора стати.  М.Ч.

Подели на: