Најновије вести

Оптужнице за ратни злочин на КиМ против окривљених у одсуству, шта саветује адвокат Дејан Васић

За само два дана Специјално тужилаштво у Приштини подигло је две оптужнице против окривљених у одсуству, за наводно почињен ратни злочин против цивилног становништва пре 24 године на Косову и Метохији. Пошто су објављени само иницијали оптужених, адвокат Дејан Васић сматра да би било боље да се објаве пуна имена како би те особе знале да се против њих води кривични поступак.

 

 

У Приштини су у фебруару изгласали нови Закон о кривичном поступку који предвиђа суђење у одсуству, што према тумачењима правника може да доведе до таквих размера да се ионако спор процес повратка Срба потпуно обустави а слобода кретања знатно отежа.

Адвокат Дејан Васић каже за РТС да случајева суђења у одсуству на КиМ није било већ двадесетак година.

Констатујући да су објављени само иницијали оптужених, Васић сматра да би било боље да се објаве пуна имена како би те особе знале да се против њих води кривични поступак.

“Можда би осумњичени могли да дају своја сазнања о догађајима за које се терете”, додаје Васић.

Васић истиче да су имена на оптужницама јавни податак и да треба да буду објављена, додајући да је можда реч и о покојницима па да треба само доставити доказ о смрти.

Васић очекује “поплаву” оваквих оптужница за ратне злочине пред судом у Приштини и зато сматра да треба објавити пуна имена како би се разрешиле све недоумице.

Окривљени, пошто ни не зна да је оптужен, неће моћи да учествује у том поступку, а Васић мисли да би таква особа можда и дошла да докаже своју невиност.

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је у уторак пред Основним судом прву оптужницу у одсуству против оптуженог Д. Р., припадника резервних војних снага Србије, за “сексулно насиље” за време сукоба на КиМ.

Два дана касније, подигнута је оптужница против окривљеног Ц. А. у одсуству, за наводно почињен ратни злочин против цивилног становништва.

Подели на: